Foto:
Foto:

Častno nagrado bo Gomez, ki je igral tudi v filmih Posledica in Zlati časi, prejel 19. februarja, ko bodo znani tudi drugi dobitniki berlinskih medvedov. O njih bo odločala žirija pod vodstvom nemškega režiserja Rolanda Emmericha, sestavljali pa jo bodo še litovska igralka Ingeborga Dapkunaite, kitajska igralka Bai Ling, njena nemška kolegica Franka Potente, nizozemski režiser Wouter Barendrecht, ruski pisatelj in scenarist Andrei Kurkov ter italijanski oblikovalec Nino Cerruti. Žirija bo nagrajence izbirala med 21 filmi tekmovalnega programa.

Premierno 16 filmov
Letošnji 55. berlinski festival se bo začel 10. februarja, nemška prestolnica pa bo v znamenju filma naslednjih deset dni. Na njem bodo premierno zavrteli 16 filmov, ogledati pa si bo mogoče tudi pet režijskih prvencev.

Nagrade čakajo na nove lastnike
Med njimi bo žirija izbrala dobitnike zlatega medveda za najboljši film in srebrnih medvedov za žirijo, najboljšega režiserja, igralca, igralko, filmsko glasbo in umetniški prispevek. Poleg tega bo žirija podelila tudi nagrado modri angel, ki jo v spomin na Marlene Dietrich podeljujejo za najboljši evropski film, in nagrado Alfreda Bauerja za posebne dosežke.