Predirljiv pogled, gola glava, preprosta oprava: veliko informacij se s prve uradne fotografije še ne da izluščiti. Foto: DC Entertainment (Clay Enos)
Predirljiv pogled, gola glava, preprosta oprava: veliko informacij se s prve uradne fotografije še ne da izluščiti. Foto: DC Entertainment (Clay Enos)

Filmska ekipa je na družabnih omrežjih razkrila prvo uradno fotografijo osrednjega filmskega antagonista; Lex Luthor, kot ga bo upodobil Jesse Eisenberg, očitno ni več japijevska karikatura poslovneža v obleki in s cigaro: na sliki nosi samo preprosto majico, kakega nakita pa tudi ni videti.

O prihajajočem filmu za zdaj vemo le malo: majhno vlogo v njem bo imel Aquaman (Jason Momoa), kar bo nastavek za film Justice League (2017, prav tako v Snyderjevi režiji), precej večjo pa Wonder Woman (Gal Gadot). In zdaj imamo pred očmi tudi glavnega zlikovca. "Ni podoben nobenemu od Lexov, ki ste jih videli doslej, to je gotovo," je za Entertainment Weekly komentiral režiser Zack Snyder. "Poleg tega, da je industrialec, ki svetu kaže drugačen obraz, kot ga ima zasebno. In seveda je plešast."

Jesse Eisenberg morda na prvi pogled ni najbolj logična izbira za vlogo superzlikovca, čeprav je v Družabnem omrežju seveda igral moralno vprašljivega milijarderja. Vloga Luthorja se obenem uvršča v isto kategorijo nadpovprečno inteligentnega megalomana, ki se ne ozira na takt. "Naš Lex je razorožujoč in sploh ne narejen," pravi Snyder. "Pove, kar si misli. Če znaš razvozlati uganko in dešifrirati, kar je hotel povedati, imaš vse podatke pred seboj."

Lik Lexa Luthorja se je prvič pojavil v 23. številki Action Comics, daljnega leta 1940. Od takrat dalje je Supermana nadlegoval v različnih utelešenjih: kot nori znanstvenik, ki je gradil robote, pa do zob oboroženi zločinski veleum in poslovnež, ki se je skrival za pozitivno javno podobo. Ena stalnica pa ostaja: Supermanu zameri, da je kot vesoljec z drugega planeta priletel na sceno in z levo roko zasenčil njegova lastna prizadevanja.