Foto:
Foto:
Dve nominaciji, en oskar - ni slab izkupiček.
Hilary Swank je bila prepričljiva v vlogi mlade boksarke.
Med podelitvijo nagrad je krmaril Chris Rock.
Tudi Morgan Freeman se je veselil nagrade.
Cate Blanchett - edina od glavnih igralcev Letalca, ki je prejela zlati kipec.

V obeh kategorijah je Eastwoodov film premagal velikega favorita, Scorsesejevega Letalca, ki je od enajstih nominacij prejel pet oskarjev, vendar od tega le enega v glavnih kategorijah - Cate Blanchett za najboljšo žensko stransko vlogo. Martinu Scorseseju tako tudi po petih nominacijah ni uspelo, da bi domov odnesel tako želen kipec.


Vaše mnenje o zmagovalcih in poražencih tudi šteje - povejte ga na forumu.

V 37 dneh do štirih oskarjev
Film Punčka za milijon dolarjev so posneli v vsega 37 dneh in Eastwood je med drugim dejal, da je bilo snemanje filma čudovita pustolovščina. Dodal je še, da je zelo srečen, da lahko še vedno dela in da lahko v svetu filma še veliko doseže in pove.

Jamie si je oskarja prislužil kot Ray
Oskarja za najboljšo moško vlogo je prejel Jamie Foxx (Ray), za žensko Hilary Swank, za najboljšo moško stransko vlogo pa je bil nagrajen Morgan Freeman (oba Punčka za milijon dolarjev). Foxx je v svojem zahvalnem govoru med drugim pripovedoval o svoji babici, ki je bila "njegov prvi učitelj igre". Ganjeni Foxx je med drugim dejal še, da komaj čaka, da bo zaspal, saj se morata z babico po tem uspehu veliko pogovoriti.

Hilary kar ni hotela z odra
Hilary Swank je v tekmi za najboljšo žensko vlogo premagala tudi Annette Bening, Kate Winslet in Imeldo Staunton. Slednja je odlično upodobila Vero Drake v istoimenskem filmu Mika Leigha, ki je ostal brez oskarja za najboljšo režijo. Tudi Swankova se je v svojem zahvalnem govoru spomnila svoje družine in skromnih razmer, v katerih je odraščala, njen govor pa je bil tako dolg, da je orkester medtem že dvakrat začel igrati.

Štiri "tolažilne" nagrade
Letalec Martina Scorseseja se sicer lahko pohvali še z oskarji za scenografijo, kostumografijo, kinematografijo in najboljšo montažo.

Rock ni poskrbel za škandal
Gostitelj večera je bil komik Chris Rock, ki je kljub bojaznim o nasprotnem večer pripeljal do konca brez kakšnih nepredvidenih ali kontroverznih besednih izpadov. Nekoliko bolj občutljive so morda lahko zmotile le njegove prve besede po huronskem stoječem aplavzu, ki ga je prejel ob začetku, ko je dejal, naj svoje riti vendarle posedijo nazaj na stole.

Začel je z dolgim in predvsem hitrim monologom, med drugim pa je omenil tudi filma, ki sta lani povzročila največ razprav - Fahrenheit 9/11 in Kristusov pasijon - in dejal, da ne razume, zakaj se je zadnji spopadal z velikimi težavami pri realizaciji projekta. "Posneli so šest Policijskih akademij, nihče pa ni želel posneti Kristusovega pasijona?" Več o duhovitih komentarjih Chrisa Rocka lahko preberete tukaj.

Amenabar ni ostal brez ...
Nagrado za najboljši tujejezični film je pričakovano prejel film Morje v meni (Mar Adentro) Alejandra Amenabarja. Nekoliko presenetljivo pa je v kategoriji najboljša pesem oskarja prejela pesem Al Otro Lado Del Rio, ki jo je za film Motoristov dnevnik napisal Jorge Drexler.

Najboljši scenariji
Favorit mnogih kritikov Stranpota je prejel nagrado za najboljši scenarij po knjižni predlogi, ki sta ga napisala Alexander Payne, tudi režiser filma, in Jim Taylor. Najboljši izvirni scenarij pa je delo Charlieja Kaufmanna, Michela Gondryja in Pierra Bismutha (Večno sonce brezmadežnega uma).

Oskarja za najboljši animirani film so prejeli Neverjetni, ki se lahko pohvalijo tudi s kipcem za najboljši zvok. Brez nagrade v kategoriji za najboljši animirani film sta tako ostala Shrek 2 in Kraljestvo morskega psa.

Zahvala gre filmom!
Častnega oskarja za življenjsko delo je prejel Sydney Lumet, ki je obiskovalce gledališča Kodak, v katerem je potekala slovesna podelitev nagrad, ganil s svojim govorom. Med drugim je dejal, da se sicer želi zahvaliti stotinam ljudi, predvsem pa gre njegova zahvala filmom samim.

Popoln seznam zmagovalcev si lahko ogledate tukaj.