Krilati zlati lev je eno najvišjih priznanj, kar jih filmski ustvarjalci lahko osvojijo. Foto: Reuters
Krilati zlati lev je eno najvišjih priznanj, kar jih filmski ustvarjalci lahko osvojijo. Foto: Reuters
The Danish Girl
V biografski drami The Danish Girl Eddie Radmayne igra transumetnico Lili Elbe. Film popisuje življenjsko zgodbo (resničnega) danskega umetnika Einarja Wegenerja, ki je od tega, da je za svojo ženo Gerdo (Alicia Vikander) poziral v ženskih oblačilih, prišel do dejanske spremembe spola.
A Bigger Splash
V The Danish Girl ima stransko vlogo Matthias Schoenaerts - tako kot tudi v psihološki drami o skvarjenih italijanskih počitnicah, A Bigger Splash. Luca Guadagnino je posnel zgodbo o premožnem paru, slavnem rockerju (Schoenaerts) in režiserki (Tilda Swinton), ki počivata na idiličnem, odročnem italijanskem otočku Pantelleria. Njun mir nepričakovano zmoti obisk starega prijatelja (Ralph Fiennes) in njegove hčerke (Dakota Johnson), kar hitro vodi v vrtinec strasti, ljubosumja in celo nevarnosti.
Z dramo Black Mass (Črna maša) režiserja Scotta Cooperja se Jophnny Depp vrača k resnim žanrom: igral bo legendarnega gangsterja in FBI-jevega informanta Whiteyja Bulgerja. (Bulgerjeva "kariera" je tudi navdihnila lik Jacka Nicholsona v oskarjevskem filmu Martina Scorseseja Dvojna igra.) Film bo predvajan v spremljevalnem sporedu.
Spotlight
Med bolj pričakovanimi - in spet zunaj tekmovalnega programa - je tudi Spotlight režiserja Toma McCarthyja, upodobitev resnične zgodbe o tem, kako je časopis Boston Globe razkril namerno potlačen škandal v zvezi z zlorabo otrok v RKC-ju. Igrajo Mark Ruffalo, Rachel McAdams in Michael Keaton.
Equals
Futuristična ljubezenska zgodba Equals - v njej igrata Kirsten Stewart in Nicholas Hoult - je postavljena v prihodnost, kjer so bila vsa čustva že uničena; vrnejo se le kot posledica bolezenskega stanja.

V tekmovalnem programu bo prikazanih 21 filmov, ki prihajajo še iz Avstralije, Kitajske, Francije, Izraela, Poljske, Južne Afrike in Venezuele. Beneški filmski festival se začne 2. septembra in traja 10 dni.

Večna tekma s Torontom
Direktor festivala Alberto Barbera se je letos zelo trudil, pravi sam, da bi v program vključil nekatere filme, še preden jih bodo predvajali na konkurenčnem festivalu v Torontu; v Kanadi se bodo koluti vrteli med 10. in 20. septembrom.

V tekmovalnem programu se bo letos za zlatega leva potegovalo 21 filmov. Barbera je napovedal, da program vključuje filme velikih sodobnih avtorjev, nekaj je priznanih povratnikov, nekaj pa je tudi režiserjev s filmi, ki se bodo za nagrade potegovali prvič.

Tekmovalni spored (vsi filmi so svetovne premiere):

Emin Alper - Abluka (Norost) (Turčija / Francija / Katar)
Laurie Anderson - Heart of a Dog (ZDA)
Marco Bellochio - Sangue del mio sangue (Italija / Francija / Švica)
Sue Brooks - Looking for Grace (Avstralija)
Drake Doremus - Equals (ZDA)
Atom Egoyan - Remember (Kanada / Nemčija)
Cary Fukunaga - Beasts of No Nation (ZDA)
Giuseppe M. Gaudino - Per amor vostr (Italija / Francija)
Xavier Giannoli - Marguerite (Francija / Češka / Belgija)
Amos Gitai - Rabin, The Last Day (Izrael / Francija)
Luca Guadagnino - A Bigger Splas (Italija / Francija)
Oliver Hermanus - The Endless River (JAR / Francija)
Tom Hooper - The Danish Girl (VB / ZDA)
Charlie Kaufman, Duke Johnson - Anomalisa (ZDA)
Zhao Liang - Behemoth (Kitajska / Francija)
Piero Messina - L'Atessa (Italija / Francija)
Jerzy Skolimowski - 11 minut (Poljska / Irska)
Aleksandr Sokurov - Francofonia (Francija / Nemčija / Nizozemska)
Pablo Trapero - El clan (Argentina / Španija)
Lorenzo Vigas - Desde alla (Venezuela)
Christian Vincent - L'Hermine (Francija)

V konkurenci bodo številni ameriški filmi. Za ZDA se bosta za zlatega leva med drugimi potegovala režiser prve sezone Pravega detektiva, Cary Fukunaga, z dramo o otrocih vojakih Beasts of No Nation ter Drake Doremus s filmom Equals - futuristično ljubezensko zgodbo, ki naj bi spominjala na roman Georgea Orwella 1984.

Veliko pozornosti bo verjetno pritegnil ameriški stop-motion animirani film Anomalisa v režiji Duka Johnsona in Charlieja Kaufmana. Veliki Kaufman je napisal scenarij o moškemu v primežu krize srednjih let (seveda), z glasovoma pa v filmu med drugim nastopita Jennifer Jason Leigh in David Thewlis.

Tudi Italija si je izborila močno zastopanost med filmi v tekmovalnem programu, med drugim z najnovejšim filmom mojstra groze Marca Bellocchia, Sangue del mio sangue. V filmu italijanskega režiserja Piera Messine L'attesa o ljubezenski zvezi med dvema ženskama bo nastopila igralka Juliette Binoche. V tekmi za nagrado bo tudi italijanski režiser Luca Guadagnino, ki je posnel ameriški triler A Bigger Splash s Tildo Swinton in Ralphom Fiennesom.

Večkrat nagrajenega režiserja Oliverja Hermanusa bo doletela čast, da bo predstavil prvi južnoafriški film v zgodovini, ki se poteguje za zlatega leva. Endless River je zgodba o moškem, ki se želi tolpi maščevati za umor njegove žene in otrok. V programu so še filmi mednarodno priznanih režiserjev, kot so Amos Gitai, Alexander Sokurov, Pablo Trapero in Atom Egoyan.

Ugledna žirija
Žiriji, ki bo odločala o dobitniku zlatega leva, bo predsedoval mehiški režiser Alfonso Cuaron. V njej je tudi nekaj v zadnjem času nagrajenih režiserjev, denimo Pawel Pawlikowski, ki je letos za film Ida prejel tujejezičnega oskarja, ter turški režiser Nuri Bilge Ceylan, ki je lani za film Zimsko spanje prejel zlato palmo na filmskem festivalu v Cannesu.

Organizatorji pričakujejo, da bo na veliko zanimanje naletel tudi The Audition, komični kratki film Martina Scorseseja, v katerem Robert De Niro, Leonardo DiCaprio in Brad Pitt igrajo sami sebe.

Začnemo s preživetjem v gorah
Festival bo odprla svetovna premiera 3D-gorniške srhljivke Everest v režiji Baltasarja Kormakura. V filmu v glavni vlogi nastopa igralec Jake Gyllenhaal.

V ospredju Mostre bo med drugim hollywoodski zvezdnik Johnny Depp, ki bo na festivalu (v spremljevalnem sporedu) predstavil film Black Mass v režiji Scotta Cooperja. V njem je upodobil enega najbolj razvpitih ameriških gangsterjev Whiteyja Bulgerja. V Cooperjevem filmu nastopata tudi Kevin Bacon in Sienna Miller.

V spremljevalnem programu bodo predvajani:

Baltasar Kormakur - Everest (film ob odprtju) - VB / ZDA
Hu Guan - Lao pao er/Mr. Six (zaključni film) - Kitajska
Daniel Alfredson - Go with Me (ZDA, Kanada, Švedska)
Claudio Caligari - Non essere cattivo (Italija)
Scott Cooper - Black Mass (ZDA)
Thomas McCarthy - Spotlight (ZDA)
Martin Scorsese - The Audition (ZDA)
Evgeny Afineevsky - Winter on Fire (Ukrajina)
Noah Baumbach, Jake Paltrow - De Palma (ZDA)
Amy Berg - Janis (ZDA)
Sergei Loznitsa - Sobytie / The Event (dokumentarec; Nizozemska / Belgija)
Franco Maresco - Gli uomini di questa città io non li conosco (Italija)
Gianfranco Pannone - L’esercito più piccolo del mondo (Vatikan, Italija, Švica)
Tsai Ming-liang - Na ri xiawu / Afternoon (Kitajski Tajpej)
Frederick Wiseman - In Jackson Heights (ZDA)