Film Fantovska leta je velikopotezni filmski projekt Richarda Linklaterja, ki
Film Fantovska leta je velikopotezni filmski projekt Richarda Linklaterja, ki "v resničnem času" spremlja odraščanje fanta v mladega moškega. Foto: Kinodvor
Alfonso Cuaron
Lani sta tako nagrada DGA kot tudi oskar za režijo šla v roke Alfonsa Cuarona za film Gravitacija (Gravity). Foto: EPA

Nagrada DGA običajno pravilno napove dobitnika oskarja za najboljšo režijo, kar se je v zadnjih enajstih letih zgodilo kar desetkrat. Za režiserja filma Fantovska leta (Boyhood) Richarda Linklatera je to prva nominacija DGA, medtem ko ima Clint Eastwood v žepu že dve nagradi tega ceha.

Lani je šla nagrada DGA v roke filmarja Alfonsa Cuarona za film Gravitacija (Gravity) in tako tudi vnovič pravilno napovedala, h komu bo romal oskar za najboljšo režijo.

Nominacije DGA

Richard Linklater: Fantovska leta
Clint Eastwood: Ameriški ostrostrelec
Alejandro Gonzalez Inarritu: Birdman
Morten Tyldum: Igra imitacije
Wes Anderson: Grand Budapest Hotel

Novinci, povratniki in veterani
Prvič v tem izboru nominiranemu Linklaterju je film Fantovska leta že prinesel prvi zlati globus za najboljšo režijo, film je prejel tudi nagrado za najboljšo dramo, Patricia Arquette pa za najboljšo igralko v stranski vlogi.

Po poročanju BBC-ja je 84-letni Clint Eastwood nominiran za režijo vojnega filma Ameriški ostrostrelec (American Sniper), prejšnji dve nagradi pa sta mu prinesla vestern Neodpuščeno (Unforgiven) iz leta 1992 in športna drama Punčka za milijon dolarjev (Million Dollar Baby) iz leta 2004.

51-letni Alejandro Gonzalez Inarritu, ki je bil pred leti nominiran za režijo filma Babel, letos pa za režijo črne satire Birdman, velja za resnega kandidata za zmagovalca po izboru režiserskega ceha.

Morten Tyldum si je zaslužil nominacijo za režijo po resničnih dogodkih posnetega filma Igra imitacije (The Imitation Game), v katerem znanega britanskega logika Alana Turinga igra Benedict Cumberbatch.

Wes Anderson pa je seveda nominiran za režijo filma Grand Budapest Hotel, ki je že ovenčan z zlatim globusom za najboljšo komedijo ali muzikal.