Foto:
Foto:
Američani odstranjujejo razbitine vozila.
V Iraku je umrlo že 13 poljskih vojakov.
Iraški policisti se odpravljajo zavarovati prizorišče eksplozije avtomobila bombe.
Američani so povišali nagrado za prijetje Abu Musaba Al Zarkavija na 25 milijonov dolarjev.

V mestu je razneslo najmanj sedem avtomobilov bomb, uporniki pa so izstrelili več kot deset topovskih granat. V nasilju je umrlo najmanj devet Iračanov, tudi 12-letni deček.

Ubit novinar Al Arabije
Helikopter je na ameriško oklepno vozilo, ki je bilo poškodovano v napadu, izstrelilo več raket, pri tem pa zadelo množico, ki je proslavljala ob gorečem vozilu. Med ubitimi sta bila tudi dva otroka in novinar televizijske postaje Al Arabija, ranjen pa je bil iraški snemalec.


Svoje mnenje o iraški vojni lahko izrazite na forumu.

Gre za enega najbolj krvavih dni v Bagdadu v zadnjih mesecih, nasilje pa naj bi bilo povezano z napovedjo ameriških sil, da bodo okrepile napade na upornike.

Poskus napada na Abu Graib
Domnevni samomorilski napadalec naj bi hotel razstreliti avtomobil bombo tudi pred vhodom v zapor Abu Graib, vendar so ga že pred tem ubili ameriški vojaki. Pri tem so bili ranjeni trije ljudje, v avtomobilu pa so našli razstrelivo.

Granate na Bagdad
Ob zori je del Bagdada, kjer imajo sedež začasna iraška vlada, ameriška vojska in tuja veleposlaništva, streslo več eksplozij, ki so jih povzročile granate, te pa naj bi bile izstreljene iz Sadrove četrti. Ameriška vojska ni poročala o morebitnih žrtvah in škodi. Uporniki sicer pogosto obstreljujejo ta del Bagdada, ki se imenuje zelena cona.

Ubiti trije poljski vojaki
Po poročanju poljske televizije so bili v napadu na poljsko patruljo v iraškem mestu Hila ubiti trije vojaki, trije pa ranjeni. Polkovnik poljske vojske je dejal, da so vojaki želeli deaktivirati eksploziv, ko so na njih začeli streljati neznanci. Ranjene vojake so odpeljali v bolnišnico v Karbalo in naj ne bi bili v smrtni nevarnosti.

V Iraku je umrlo že 13 poljskih vojakov in štirje civilisti. Poljska v iraški vojni sodeluje z 2.500 vojaki.


Koalicijske žrtve:

Spopadi/Napadi

Nesreče

ZDA

762 (653)

247 (218)

Velika Britanija

23 (15)

39 (14)

Ostale države

60 (60)

7 (7)

Iraške žrtve:

  • Varnostne sile: med 4.895 in 6.370
  • Civilisti: med 11.793 in 13.802

*V oklepajih so žrtve po 1. maju 2003, ko je ameriški predsednik George Bush razglasil konec spopadov



Deset žrtev v Ramadiju
Po trditvah zdravnikov so ameriški tanki in helikopterji v Ramadiju ubili najmanj deset ljudi, med njimi tudi ženske in otroke. Ranjenih naj bi bilo okoli 40 ljudi. Priče poročajo, da so se ameriški vojaki zjutraj spopadli z uporniki. Ameriška stran dogodka še ni komentirala.

Ultimat italijanski vladi
Doslej neznana iraška skupina je zagrozila z ubojem italijanskih talk, če Italija iz Iraka ne umakne svojih vojakov. Organizacija za islamski džihad je v izjavi na neki islamistični spletni strani za 24 ur podaljšala ultimat za umik italijanskih vojakov iz Iraka. Za ugrabitev italijanskih humanitarnih delavk skupina krivi dejanja italijanskih vojakov v Iraku.

Delavki pri organizaciji Most do Bagdada so skupaj s še dvema Iračanoma ugrabili v torek med vdorom na sedež organizacije v Bagdadu. Italija ima v Iraku okoli 2.700 vojakov, vladna politika pa je, da ne izpolnjuje zahtev ugrabiteljev.

Frattini v zaliv
V zaliv se je odpravil tudi italijanski zunanji minister Franco Frattini, ki se bo sestal s tamkajšnjimi političnimi in verskimi voditelji. Frattini bo najprej obiskal Kuvajt.

Zarkavi zagrozil Alaviju
Jordanski terorist Abu Musab Al Zarkavi je na neki islamistični spletni strani znova zagrozil iraškemu premierju Ijadu Alaviju. V 20-minutnem zvočnem posnetku je Zarkavi Alavija označil za izdajalca, ki bo dobil, kar mu gre.

Zarkavi je Alavija opozoril, naj pričakuje angela smrti, takrat ko bo mislil, da je na varnem s svojimi neumnimi prijatelji v vladi. Medtem ko imaš svoje prijatelje kristjane, imamo mi svojega boga, ki bo uresničil naše prošnje, je še dejal Zarkavi. Za njegovo prijetje so Američani razpisali 25 milijonov dolarjev nagrade.

Zarkavi je že v preteklosti grozil z atentatom na iraškega premierja.