Foto:
Foto:
Francoski vojaki v Abidžanu varujejo oporišče pred jeznimi protestniki.
Francoski zunanji minister Michele Barnier obtožuje oblasti v Jamasukru.
V glavnem mestu Slonokoščene obale je francoska vojska napadla vladne helikopterje.

Francoska vojska je namreč uničila večino vladnih vojaških letal in helikopterjev v Slonokoščeni obali, potem ko so po letu in pol premirja znova izbruhnili spopadi med uporniki in vlado.

V napadu vladnih enot na upornike je bilo v soboto ubitih devet francoskih vojakov, zato je francoski predsednik Jacques Chirac ukazal uničiti lovski letali suhoj in tri helikopterje. Visoki predstavnik EU-ja Javier Solana je dejal, da je bil francoski napad neizogiben.

Afriška unija, ki je izrazila globoko zaskrbljenost zaradi krize v Slonokoščeni obali je za posrednika med Gbagbojem in uporniki določila južnoafriškega predsednika Taba Mbekija.

Protesti proti Francozom
Uničenje vladnih letal je izzvalo protifrancoske proteste v glavnem mestu Jamasukro in gospodarski prestolnici Abidžan na jugu države. Na protestnike, med njimi večina mladih, ki so se zbrali pred francoskim vojaškim oporiščem, je francoski helikopter opozorilno streljal.

Francija je že v soboto iz Gabona v Slonokoščeno obalo premestila 300 vojakov, še 300 pa jih je že prispelo tudi iz Francije. V bližnji Gabon pa naj bi v soboto prispeli tudi trije francoski vojaški lovci mirage.

Francoski zunanji minister Michel Barnier je dejal, da želi Francija v Slonokoščeni obali zagotoviti stabilnost in varnost. Poudaril je, da Francija pri tem nima nič za bregom in da se ne želi postavljati ne na stran vlade ne na stran upornikov. Dodal je še, da Francija ne namerava iz Slonokoščene obale evakuirati francoskih državljanov.

Barnier: Napad je bil premišljen
Napad na območju mesta Bouake v Slonokoščeni obali, v katerem je bilo v soboto ubitih 9 francoskih vojakov, je bil premišljen. Francoski zunanji mister Michel Barnier je ob tem že dodal, da francoske oblasti za zdaj ne nameravajo iz Slonokoščene obale evakuirati 14.000 francoskih državljanov.

Francoski premier Jean-Pierre Raffarin je ob obisku enot francoske mornarice v mestu Poitiers dejal, da si ob podpori ZN-a prizadevajo, da v omenjeni afriški državi ne bi izbruhnila državljanska vojna.

Mirovne sile z vsemi pooblastili
Varnostni svet ZN-a je pooblastil 10.000 mirovnih enot v Slonokoščeni obali, da lahko uporabijo vsa možna sredstva za ustavitev spopadov.

VS se je v soboto sestal na izredni seji, potem ko je bilo v Slonokoščeni obali ubitih devet francoskih vojakov. Francoski veleposlanik pri ZN-u je napovedal tudi osnutek resolucije, s katero bi prepovedali prodajo orožja tej zahodnoafriški državi. Francozi sestavljajo večino mirovnih enot v državi.

Generalni sekretar ZN-a Kofi Annan je dvakrat po telefonu poklical predsednika Slonokoščene obale Gbagboja in ga pozval, naj ustavi spopade v državi.