Foto:
Foto:
Aleksander Lukašenko je trn v peti demokratični Evropi, a očitno ne 7 milijonom Belorusov.

To so v izjavi za javnost poudarili opazovalci Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE), ki so spremljali volitve. Po njihovem niso bili izpolnjeni osnovni pogoji.

Predvsem naj bi bile problematične izključitve številnih kandidatov s parlamentarnih volitev, policijske preiskave sedežev strank in močna pristranskost državnih medijev. Ovse še dodaja, da je bila sporna tudi izvedba referenduma, saj naj bi prispeval k močno izkrivljenim okoliščinam volilne kampanje.

Raziskava neodvisnega inštituta Gallup je sicer pokazala drugačne rezultate. Za tretji predsedniški mandat naj bi glasovalo le 48,4 odstotka volivcev, kar je malo manj, kot je potrebno za spremembo ustave.

V glavnem mestu Belorusije je zvečer več kot tisoč ljudi protestiralo zaradi izida referenduma. Policija je množico razgnala, prijela je tudi 20 protestnikov.

Belorusi podprli Lukašenka
Belorusi so na referendumu z veliko večino podprli možnost tretje kandidature za sedanjega predsednika Aleksandra Lukašenka.

Volilna komisija je sporočila, da je spremembo ustave podprlo 77,3 odstotka volivcev, potrebnih pa je bilo 50 odstotkov. Referenduma se je udeležilo presenetljivih 90 odstotkov državljanov Belorusije. Lukašenko bo tako lahko na predsedniških volitvah leta 2006 znova kandidiral.

50-letni Lukašenko je bil za prvi petletni predsedniški mandat izvoljen leta 1994, nato pa si je na podlagi referenduma položaj podaljšal do leta 2001. Na predsedniških volitvah tega leta je spet zmagal in si zagotovil predsedniški stolček do leta 2006. Ker mu dosedanja ustava prepoveduje še tretji mandat, se je odločil še za en referendum.

Tudi parlamentarne volitve uspeh za Lukašenka
Hkrati so potekale tudi parlamentarne volitve, na katerih je skušala opozicija pridobiti kakšen sedež več, vendar so se tudi te izšle v prid Lukašenku. Po predčasnih neuradnih izidih so skoraj vseh 110 sedežev v parlamentu zasedli politiki, ki so zvesti beloruskemu predsedniku. Že v dosedanjem parlamentu je bilo od 110 poslancev le pet predstavnikov opozicije.

Že med predvolilno kampanjo je vladajoči režim nekaterim opozicijskim predstavnikom prepovedal sodelovanje na volitvah. Po navedbah opazovalcev Ovseja so nekatere kandidate črtali z volilnih lističev tudi še v nedeljo, ko se je glasovanje že začelo.