Foto:
Foto:
Ameriški predsednik George Bush vidi Arafatovo smrt kot priložnost za mir.
Chirac je Arafata označil za pogumnega človeka.
Clintonu ni uspelo dokončati mirovnega procesa.
Evropska unija je še naprej zavezana k mirni rešitvi spora na Bližnjem vzhodu.

Izraelski premier Ariel Šaron je Arafatovo smrt označil za prelomno točko v izraelsko-palestinskih odnosih. Dejal je, da je nadaljevanje mirovnega procesa odvisno predvsem od novih palestinskih oblasti in njihovega odnosa do skrajnih organizacij in terorizma.

Bush: Pomeben dogodek za Palestince
Ameriški predsednik George Bush je smrt Jaserja Arafata označil za pomemben dogodek v palestinski zgodovini. Bela hiša je izrekla sožalje palestinskemu ljudstvu in izrazila upanje, da bo prinesla mir in uresničitev prizadevanj za neodvisno demokratično Palestino.

Annan: Arafata poznal ves svet Generalni sekretar ZN-a Kofi Annan je dejal, da ga je novica o Arafatovi smrti pretresla. "Arafat je bil eden tistih voditeljev, ki jih je poznal ves svet. Skoraj štiri desetletja je izražal in poosebljal prizadevanja Palestincev," je dejal Annan. Annan pa se ne bo udeležil žalnih slovesnosti v Kairu, saj nima na razpolago nobenega letala. Prav tako naj bi bile že zasedene vse redne linije. Annana bo tako zastopal njegov odposlanec za Bližnji vzhod Terje Roed-Larsen.

Chirac za nadaljevanje prizadevanj za mir
Francoski predsednik Jacques Chirac je Arafatovim najbližjim izrekel sožalje. "Mednarodno skupnost pozivam, naj nadaljuje prizadevanja za mir in časovni načrt za Bližnji vzhod. Šlo je za pogumnega človeka, ki je stal za svojimi prepričanji in je poosebljal palestinski boj za državo," je še dejal Chirac.

Britanski premier Tony Blair je dejal, da je prednostna naloga mednarodne skupnosti mir na Bližnjem vzhodu in prizadevanje za samostojno palestinsko državo.

Clinton obžaluje leto 2000
Nekdanji ameriški predsednik Bill Clinton je Palestincem izrekel sožalje, obenem pa izrazil obžalovanje, da Arafat pred štirimi leti ni izkoristil ponujene priložnosti za izpolnitev palestinskih sanj.

Putin: Velika politična osebnost
Ruski predsednik Vladimir Putin meni, da gre za veliko izgubo za palestinske oblasti in vse Palestince. Arafata je označil za vplivno politično osebnost, ki je posvetila svoje življenje pravični stvari in boju za neodtujljivo pravico.

Konec Arafatove ere
Večina arabskih držav je Arafatovo smrt označila za konec neke ere, za kaotične razmere na Bližnjem vzhodu pa obtožila Izrael. Predstavnik Arabske lige Hosam Zaki je dejal, da je bil Arafat utelešenje palestinskega vprašanja in da bo svet čutil njegovo odsotnost.

Vatikan je Arafata označil za voditelja, ki se je bojeval za neodvisnost svojega ljudstva, obenem pa pozval k ustanovitvi neodvisne Palestine. Iz Svetega sedeža so še sporočili, da so prosili boga, naj mu omogoči večni počitek v Sveti deželi.

EU za mirno rešitev krize
Sožalje ob smrti Jaserja Arafata je izrekla tudi Evropska unija in poudarila, da ostaja zavezana mirni rešitvi krize. Predsednik Evropske komisije Romano Prodi je dejal, da bodo s palestinskimi oblastmi sodelovali pri reševanju spora na Bližnjem vzhodu
in zagotavljanju mirnega in demokratičnega prenosa oblasti.

Predsednik Evropskega parlamenta Josep Borell pa je poudaril, da se je parlament vedno zavzemal za rešitve, ki imajo podlago v resolucijah Varnostnega sveta ZN-a ter podpiral načrt dveh držav.