Foto:
Foto:
O spornem območju bi se morali Slovenija in Hrvaška po Grgičevem mnenju pogovarjati šele pet let po vključitvi Hrvaške v Unijo.

Kot v nedeljski izdaji piše reški dnevnik Novi list, naj bi se Žužul in Grabar Kitarovičeva v torek srečala z zdajšnjim evropskim komisarjem za zunanje odnose Chrisom Pattnom in prihodnjim komisarjem za širitev Olijem Rehnom.

Na srečanju naj bi ministra ponovila hrvaška stališča glede aktualnih sporov med Slovenijo in Hrvaško in njihovega reševanja. Možno pa je, da bosta za najboljšo rešitev predlagala arbitražo.

Sloveniji morje, Hrvaški podpora
Analitik mednarodnih političnih odnosov Borut Grgič v hrvaškem Nedjeljnem vjesniku Sloveniji in Hrvaški predlaga zanimivo rešitev. Grgič meni, da je nerazumno pričakovati, da bo Slovenija stopila s svoje poti in izpostavljala hrvaške interese, ne da bi pri tem kaj dobila v zameno. Zato predlaga Zagrebu, naj se strinja, da začasno prizna Sloveniji dostop do odprtega morja, Slovenija pa naj obljubi, da bo lobirala za hrvaški vstop v EU najkasneje do leta 2009.

Jadran bo tako ali tako evropski ...
Državi naj se o tej temi pogovarjata pet let po vstopu Hrvaške v EU. Takrat naj bi razlike v stališčih izgubile pomen, ker bo Jadran del Unije, še pravi Grgič. Zapisal je še, da se od sosedov pričakuje, da bodo sodelovali pri reševanju odprtih vprašanj, Evropa se namreč v sosedske spore med državami ne bo vmešavala. Hrvaška pa si ne bi smela ustvarjati sovražnikov, če želi v Unijo, saj s tem tvega, da bo izgubila dokazano najboljšo in najmočnejšo podporo znotraj EU-ja.