V okviru izjemno odmevne razstave David Bowie je ..., ki trenutno gostuje v New Yorku, je na ogled tudi kostum, ki ga je glasbeni zvezdnik nosil v videospotu Starman. Foto: AP
V okviru izjemno odmevne razstave David Bowie je ..., ki trenutno gostuje v New Yorku, je na ogled tudi kostum, ki ga je glasbeni zvezdnik nosil v videospotu Starman. Foto: AP
Sorodna novica David Bowie je ... neodgovorjeno vprašanje

Posnetek iz leta 1971, na katerem se je skoraj 50 let na podstrešju nabiral prah, je bil sicer pred dražbo ocenjen na 10.000 funtov.

Na posnetku je mogoče slišati Bowieja, kako kitaristu Micku Ronsonu pravi, da še ni končal pesmi, ko je ta poskušal prekiniti snemanje. Ronson je po pisanju BBC posnetek leta 1971 dal svojemu prijatelju, mlademu glasbeniku Kevinu Hutchinsonu, da bi mu pomagal pri učenju pesmi.

Zgolj še en "posnetek z vaje"

Hutchinson je pesem, ko je poslušal posnetek, označil kot "Bowiejev posnetek z vaje" in demoposnetek pospravil na podstrešje. Na posnetku sta sicer še Bowiejevi pesmi Moonage Daydream in Hang Onto Yourself.

Hutchinson je po pisanju BBC povedal: "Spominjam se, kako sem jih poslušal in si mislil, da so dobre. Niso pa se mi zdele fantastične." Dodal je: "Pri 16-ih letih nisi navdušen. Takrat te nič ne navdušuje." Čeprav se je večkrat selil, je posnetek obdržal. Danes o njem meni, da je "očitno ... fenomenalen".

Pesem Starman je kot singel izšla leta 1972 in v Veliki Britaniji je na lestvici zasedla 10. mesto. Vključena je bila tudi v Bowiejev album Ziggy Stardust (oziroma The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars).

Hutchinson je po pisanju BBC-ja posnetek na svojem podstrešju poiskal po ogledu dokumentarnega filma o Bowieju. Po besedah Dana Hampsona iz dražbene hiše gre verjetno za prvi demoposnetek pesmi Starman. Dodal je: "Okoli pisanja Bowiejevih brezčasnih klasik se je spletlo veliko mitov. Surova in resnično lepa različica, ki jo je mogoče slišati na tem posnetku, pa daje izjemen vpogled v kreativni proces resničnega genija."

Bowie se je v zgodovino popglasbe zapisal kot človek tisočerih obrazov, umetniških imen in glasbenih slogov ‒ od glam rocka, belskega soula do elektronske glasbe. Nastopil je tudi v več filmih in televizijskih produkcijah. Med njegove najbolj znane pesmi sodijo Let's Dance, Heroes in Life on Mars, s svojo glasbo je nastopil tudi v filmu Mi, otroci s postaje ZOO. Umrl je januarja 2016, dva dni po 69. rojstnem dnevu, po večmesečnem boju z rakom.