Od leta 1992 Partizanski pevski zbor Ljubljana vodi Franci Gornik. Foto: Cankarjev dom
Od leta 1992 Partizanski pevski zbor Ljubljana vodi Franci Gornik. Foto: Cankarjev dom
Na koncertu bo nastopil tudi Partizanski pevski zbor Pinko Tomažič. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Na koncertu v Cankarjevem domu bo poleg Partizanskega pevskega zbora pod vodstvom Francija Gornika nastopil tudi Tržaški partizanski pevski zbor Pinko Tomažič z zborovodkinjo Pio Cah, predstavila pa bosta bolj in manj znane partizanske pesmi. Med drugim bodo zazvenele pesmi Le vkup, uboga gmajna, Bratje, le soncu, svobodi, Stoji tam v gori partizan in Jutri gremo v napad, manjkala ne bo niti neuradna primorska himna Vstajenje Primorske, za katero se bosta v skupni nastop združila oba zbora ob spremljavi orkestra tržaškega zbora Pinko Tomažič in Branka Sladiča na harmoniki. Slavnostni govornik bo akademik Matjaž Kmecl.

Na koncertu bodo počastili tudi 100. obletnico rojstva Rada Simonitija (1914–81) in 70-letnico smrti Karla Destovnika - Kajuha (1922–44).

Prvi zborovodja ustanovitelj zbora Karol Pahor
Partizanski pevski zbor je bil ustanovljen leta 1944 na Planini pri Črnomlju, sestavljali so ga okrevajoči partizani, ustanovil pa ga je skladatelj Karol Pahor, ki je bil tudi njegov prvi zborovodja. Zbor, sprva znan kot Invalidski pevski zbor, je bil edinstven zbor v takratni Evropi, ki je bila ujeta v vojno vihro. Pahor je zbor zapustil že leto pozneje, za njim pa so ga vodili Pavel Šivic, Radovan Gobec, Milivoj Šurbek, Ciril Cvetko, Peter Škrjanc in Franc Gornik, ki je na njegovem čelu od leta 1992.

Pod vodstvom Gobca si je zbor utiral pot v tujino
Od vseh naštetih je zbor najdlje vodil skladatelj Radovan Gobec in ga popeljal zunaj domačih meja. Pod njegovim vodstvom so pevci gostovali v Italiji, na Nizozemskem, v Bolgariji, na Koroškem, v Gruziji, na Češkem, Poljskem in v Nemčiji. Zbor je posnel in izdal veliko število plošč in kaset, sprva ob spremljavi harmonike, nato pa tudi z orkestrom Godba milice. Pod Gornikovim vodstvom je ob 50. obletnici izdal dvojno kaseto in zgoščenko, nato pa še kaseti s Pahorjevimi in Gobčevimi pesmimi. Ob šestdeseti obletnici delovanja je posnel zgoščenko z naslovom Ljubljani.

Zbor ima za seboj več kot 3.000 nastopov, ob partizanski, bojni in revolucionarni pesmi ter novostih slovenskih skladateljev pa poustvarja tudi železni repertoar moških zborov. Udeleževal se je tudi tekmovanj in prejel več nagrad, med drugim Prešernovo nagrado in nagrado mesta Ljubljana.