Avgusta lani se je na Abbey Roadu ob 40-letnici izida istoimenskega legendarnega albuma Beatlesov zbralo na stotine oboževalcev. Foto: EPA
Avgusta lani se je na Abbey Roadu ob 40-letnici izida istoimenskega legendarnega albuma Beatlesov zbralo na stotine oboževalcev. Foto: EPA

S tem bo stavbo obvarovala pred večjimi spremembami, so sporočili z britanskega ministrstva za kulturo, medije in šport. "V studiu Abbey Road je bilo posnete nekaj najboljše glasbe vseh časov," je dejala britanska ministrica za kulturo Margaret Hodge.

Sporočilo je z ministrstva prišlo le dva dni zatem, ko je lastnik studia, diskografska hiša EMI, sporočil, da studia ne bo prodal. Napoved prodaje je namreč vzbudila številne negativne odzive v javnosti. So pa s hiše EMI sporočili, da se dogovarjajo za revitalizacijo studia.

Tam so snemala zveneča imena
Beatlesi so v studiu Abbey Road posneli večino svojih sklad iz 60. let, med njimi znameniti album Abbey Road, katerega naslovnico krasi fotografija članov zasedbe, ki prečkajo prehod za pešce pred studiem. Med številnimi priznanimi glasbeniki in zasedbami so v studiu snemali še Radiohead, Blur in Pink Floyd.

Studio bo deležen zaščite druge stopnje, kar pomeni, da bo za vse spremembe v stavbi treba pridobiti dovoljenja tamkajšnjih oblasti. Spremembe bodo mogoče le v notranjščini, poleg tega bodo morale načrtovane preureditve upoštevati značaj stavbe in ga ohranjati.

Studio Abbey Road je danes priljubljena turistična točka. Številni turisti se radi fotografirajo pred prehodom za pešce, kot je to pred več desetletji storila znamenita četverica.