Francoski duo Air sestavljata Nicolas Godin in Jean-Benoît Dunckel. Ime skupine je akronim: Amour, Imagination, Rêve ali Ljubezen, domišljija, sanje. Foto: Dallas
Francoski duo Air sestavljata Nicolas Godin in Jean-Benoît Dunckel. Ime skupine je akronim: Amour, Imagination, Rêve ali Ljubezen, domišljija, sanje. Foto: Dallas

Leta 1902 predvajani 16-minutni klasični nemi film režiserja Georgesa Mélièsa Le Voyage Dans La Lune (A Trip To The Moon) imajo mnogi za eno najpomembnejših del v filmski zgodovini in za prvi film, v katerem je bila uporabljena tematika znanstvene fantastike, skupaj s posebnimi učinki, ki so na prehodu v 19. stoletje veljali za nekaj "sodobnejšega". Film je temeljil na dveh takrat popularnih romanih, From the Earth to the Moon pisatelja Julesa Verna in The First Men in The Moon H. G. Wellsa.
Prenovljena verzija premierno v Cannesu
V želji, da bi filmu dali sodobno noto, so se producenti prenovljene verzije obrnili na duo Air. Člana skupine, Nicolas Godin in Jean-Benoit Dunckel, sta sestavila originalen soundtrack za film, ki je bil premierno prikazan lani na festivalu v Cannesu, kjer je doživel navdušen sprejem.
Najbolj organski album
Navdušenost tandema Air nad Luno je postala očitna že na začetku njune kariere, ko je leta 1988 izšel album Moon Safari. Letos pa sta se Nicolas Godin in Jean-Benoit Dunckel spet vrnila k raziskovanju onstranstva v njunem edinstvenem glasbenem prostoru. Po besedah Godina je album “'A Trip to the Moon je nedvomno bolj organski od večine najinih preteklih projektov. Hotela sva, da zveni 'kot ročno delo', kot da so to Mélièsovi posebni efekti. Vse je odigrano v živo … kot Mélièsov film je tudi najin soundtrack ustvarila življenjska umetnost”.
Po filmskem sodelovanju sta se glasbenika odločila, da projekt razvijeta. S pomočjo filmskih instrumentov sta razširila originalno glasbeno temo. Novi album vključuje tudi vokale in besedila iz skupine Au Revoir Simone in Victorie Legrand iz skupine Beach House.
Posebna izdaja albuma in filma
Trije producenti prenovljene filmske različice so se z založbo EMI dogovorili za posebno, omejeno izdajo albuma Air Le Voyage Dans La Lune, ki bo izšla 7. februarja 2012 pri založbi Astralwerks. Izdaja bo poleg albuma vključevala tudi DVD-posnetek ali digitalni prenos prenovljenega barvnega filma z originalnimi filmskimi glasbenimi dodatki dua Air. Omejena bo na 70 tisoč kopij.