Waters je album The Wall nazadnje na turneji predstavljal med letoma 2010 in 2013, tukaj na fotografiji ob začetku te turneje. Foto: EPA
Waters je album The Wall nazadnje na turneji predstavljal med letoma 2010 in 2013, tukaj na fotografiji ob začetku te turneje. Foto: EPA

V montrealski operni hiši bodo namreč v obliki opere na oder postavili album zasedbe Pink Floyd The Wall (slov. Zid). Krstno izvedbo napovedujejo za leto 2017, z njo pa bodo počastili 375. obletnico mesta.

Vztrajnost montrealske operne hiše
Waters je povedal, da je idejo o operi sprva odklonil. "Moja izkušnja je, da so eksperimenti, ki so plod sodelovanja med svetom rocka in simfonične glasbe, običajno katastrofalni in da se jih je treba lotiti z izjemno pazljivostjo," je dejal. "Vendar pa so bili v montrealski operni hiši izjemno vztrajni," je dodal.

Osamljenost in osebna izolacija kot osrednji temi
The Wall, enajsti studijski album zasedbe Pink Floyd, ki je izšel leta 1979, raziskuje teme osamljenosti in osebne izolacije v povojni Veliki Britaniji. Waters ga je zasnoval med turnejo leta 1977.

Nastanek albuma so spodbudili odzivi občinstva, zato si je predstavljal, da je med odrom in občinstvom zid - med nastopom na olimpijskem stadionu v Montrealu naj bi namreč pljunil na oboževalca, ki se je pognal na oder.

Album The Wall pripoveduje o življenju izmišljenega junaka po imenu Pink, ki je v drugi svetovni vojni izgubil očeta. Vzgojila ga je preveč zaščitniška mati, učitelji so ga zlorabili, ko pa mu pozneje razpade še zakon, se odmakne od družbe in okoli sebe zgradi metaforični zid.