Londonski Coliseum so prvič odprli 24. decembra leta 1904. Foto: eno.com
Londonski Coliseum so prvič odprli 24. decembra leta 1904. Foto: eno.com

Nova postavitev Šostakovičeve opere Lady Macbeth bo odprla sezono 2015-2016, ki bo vključevala še "ljubljenke občinstva", kakršni sta Puccinijeva La Boheme in Mozartova Čarobna piščal. Nadalje načrtujejo znižane cene vstopnic za slabo obiskan londonski Coliseum, ki je največje gledališče v prestolnici in sedež nacionalne opere ter bo v naslednji sezoni na oder postavilo šest novih predstav in štiri reprize.

Ostali bodo zvesti želji utemeljiteljev Coliseuma, da opera ostane dostopna vsem, zato so napovedali, da bo petsto sedežev dostopnih po deset funtov (14 evrov) ali še manj, in to za vse večerne predstave med delovnim tednom.

"Za poslanstvo nacionalne opere je bistveno, da je naš program svetovnega formata na voljo čim širšemu občinstvu," je povedala Cressida Pollock, začasna direktorica, ki je na to mesto prišla iz McKinsey & Company, družbe za menedžersko svetovanje prav z namenom razrešitve finančne zagate te institucije. "Zavedamo se, da moramo privesti novo občinstvo v londonski Coliseum in s ponudbo izkušnje, ki je drugi ne ponujajo po dosegljivi ceni, zagotoviti, da se bodo vračali," je še dodala.

Drzne nove postavitve in reprize
Za novo postavitev Lady Macbeth bo poskrbel ruski režiser Dmitrij Černjakov, dirigiral bo novi glasbeni direktor opere Mark Wigglesworth, ki je na tem mestu nasledil Edwarda Gardnerja. Obeta se še nova postavitev Wagnerjeve opere Tristan in Izolda, ki jo bo režiral Daniel Kramer, za scenografijo bo poskrbel britansko-indijski kipar Aniš Kapur.

Druge nove postavitve so še Akhnaten Philipa Glassa, Bellinijeva Norma in Verdijeva Moč usode. To bo režiral radikalni španski režiser Calixto Bieito v koprodukciji z newyorško Metropolitansko opero. Reprize pa bodo doživele naslednje opere: Rossinijev Seviljski brivec, Mikado Gilberta in Sullivana, Puccinijeva Gospa Butterfly in Janačkova Jenufa.