Aristel Škrbić igra na 5-oktavno marimbo nizozemskega proizvajalca Adams. Foto: Matjaž Ambrožič
Aristel Škrbić igra na 5-oktavno marimbo nizozemskega proizvajalca Adams. Foto: Matjaž Ambrožič
Zdaj 20-letni glasbenik že tri leta študira v Veliki Britaniji. Foto: Matjaž Ambrožič
Z marimbo, ki ga je takoj očarala, se je prvič srečal pri rosnih 13 letih. Foto: Matjaž Ambrožič

Edinstven solistični recital, s prepričljivo izvedbeno bravuro in obenem meditativno čutnostjo, je vključeval skladbe slovite japonske marimbistke Keike Abe, angleškega renesančnega skladatelja Johna Dowlanda, in baročnega mojstra Johanna Sebastiana Bacha ter še avtorsko Suito za marimbo. Aristel Škrbić je navdušenemu občinstvu v zahvalo ob koncu koncerta namenil še nekaj kratkih, delno improviziranih vinjet.

Med ploskanjem se nekaj poslušalcev kar ni moglo zadržati, tako da je bil karizmatični glasbenik naprošen, naj še kaj več pove o glasbi, ki jo izvaja, o instrumentu, ki ga obvladuje tako vešče, in o sebi. Aristel Škrbić se je spontano odzval, v zborni angleščini na kratko opisal začetek svoje glasbene poti in poudaril, da je od prvega srečanja z marimbo v Krški glasbeni šoli nad glasbilom popolnoma očaran. To je bilo, ko je imel komaj 13 let. Raziskovanje izraznih možnosti, ki jih ponuja milozvočen instrument, pa je od tedaj njegova strast in obsesija.

Marimba je glasbilo iz družine tolkal, sorodno ksilofonu in vibrafonu. Partiture resne glasbe ali pa tiste z džezovskim značajem - obe glasbeni veji sta za Aristela Škrbića, kot je potrdil sam, enako vabljivi. Njegova vpadljiva odrska prezenca in muzikalični dar pristajata obema žanroma.

Zdaj 20-letni glasbenik že tri leta študira v Veliki Britaniji. Škrbić je glasbeno pot začel pred desetletjem prav na oddelku za tolkala krške Glasbene šole. Nastopal je tako s Pihalnim orkestrom Krško, pozneje tudi z dzežovskim mojstrom Boško Petrovićem. Njegov mentor je bil tudi eden najbolj inovativnih tolkalcev našega časa Nebojša Živković. Že leta 2008 se je Škrbić vpisal na Univerzo Anton Bruckner v avstrijskem Linzu. Dve leti pozneje je postal študent prestižne Brockwood Park School v Hampshiru. V tem akademskem letu je Škrbić slušatelj londonske Open Univeristy s sedežem v umetniški četrti Camden.

Zvezdniška mentorica
Profesorica našega nadarjenega glasbenika je zdaj slavna perkusionistka Evelyn Glennie. Glennijeva je, zanimivo, sodelovala tudi z art-pop zvezdnico Bjork in Bobbyjem McFerrinom, prav tako je nastopila na odprtju londonskih olimpijskih iger pred dvema letoma.

Matjaž Ambrožič