Šalamun svojo pesniško izkušnjo opisuje skoraj kot izkušnjo medija, ki navdih prejema od
Šalamun svojo pesniško izkušnjo opisuje skoraj kot izkušnjo medija, ki navdih prejema od "nekje zgoraj". Pravi, da je zadnje čase njegov pesniški nadzor zgolj in samo v tem, da "se dovolj razpre in čaka, da se proces začne". Foto: BoBo

Letošnje praznovanje pesnikove sedemdesetletnice je zaznamovalo več dogodkov, med drugim so pri Študentski založbi pripravili simpozij, ki je potekal v Zagrebu in Kopru, ter branje njegove poezije Pesniki berejo Šalamuna, Mini teater pa enkratni gledališki dogodek Jaz, po katerem se lahko imenuje Ljubljana po poeziji Tomaža Šalamuna in v režiji Ivice Buljana, ki je potekal na različnih lokacijah v okolici Mini teatra. Tokrat bo pesnik gost Arsovega večera, mesečnega literarno-umetniškega dogodka 3. programa Radia Slovenija.
Kot pravi ena izmed Šalamunovih pesmi, je pošast in ga ni treba posebej predstavljati, saj danes velja za enega najbolj uveljavljenih slovenskih pesnikov sploh. Od prve, prelomne pesniške zbirke Poker iz leta 1966 pa do danes je izdal štirideset pesniških zbirk, zadnjo lani z naslovom Letni čas. Za svoje delo je prejel številne nagrade, leta 1999 tudi Prešernovo nagrado. Preveden je v vse evropske jezike, objavlja povsod po svetu, občasno poučuje kreativno pisanje po različnih univerzah v ZDA, kjer je v prevodih različnih prevajalcev izdal tudi več pesniških zbirk.
Ob njem bo nastopil mlajši slovenski pesnik Tibor Hrs Pandur, ki piše poezijo, prozo, dramatiko in esejistiko, je pa tudi glavni urednik paraliterarne organizacije in istoimenskega časopisa I.D.I.O.T.. Objavil je pesniško zbirko Enerđimašina, v gledališču Glej v režiji Jane Peršuh pa je bil uprizorjen njegov dramski prvenec Sen 59.
Za glasbo med nastopoma bo poskrbel Tomaž Grom, čigar glasbeni milje črpa iz akustičnih in digitalno procesiranih zvokov. Deluje v zasedbah TILT, CPG IMPRO, GROM – MURAYAMA, kot solist pa se posveča predvsem raziskovanju razširjenih tehnik igranja kontrabasa v kombinaciji z elektroniko. Ustvaril je avtorsko glasbo za več gledaliških, plesnih in lutkovnih predstav in je tudi umetniški vodja Zavoda Sploh, ki se ukvarja s produkcijo glasbenih in uprizoritvenih umetnosti ter z izobraževanjem in glasbenim založništvom.
Arsov večer poezije in glasbe, Glas zvoka - zvok glasu, bo vodil Gregor Podlogar. Vstopnice za dogodek, ki ga Uredništvo za kulturo programa Ars prireja v sodelovanju s Slovenskim mladinskim gledališčem v Ljubljani, so brezplačne. Posnetek večera bodo predvajali v torek, 15. novembra, ob 21. uri na 3. programu Radia Slovenija – programu Ars.