Žan Tetičkovič. Foto:
Žan Tetičkovič. Foto:
Tadej Tomšič. Foto: Hugo Šekoranja
Big Band RTV Slovenija. Foto: Hugo Šekoranja

Mlajši slovenski glasbenik Žan Tetičkovič si je za svoj novi skladateljski projekt omislil sodelovanje z Big Bandom RTV Slovenija pod vodstvom dirigenta Tadeja Tomšiča ter imenitnimi solisti.

Projekt Oasis temelji na balkanski motiviki, zato je poleg prodornega domačega pianista Črnčeca v zasedbo povabil še nekaj vrhunskih virtuozov s tega področja. Bolgar Theodosii Spassov velja za najboljšega instrumentalista na piščali kaval, makedonski kitarist Vlatko Stefanovski pa je pojem zase v združevanju džeza, etna in rocka. Iz Hrvaške prihaja Filip Novosel, ki se džeza loteva z nenavadnim glasbilom – tamburico. V načrtu je izid posnetka z nastopa; album naj bi izšel v drugi polovici leta 2014.

Začetki projekta Oasis segajo v leto 2012, ko je Žan Tetičkovič svojo kompozicijsko usmerjenost začel skoraj ekskluzivno usmerjati v večje zasedbe od klasičnega džezovskega kvinteta. Inspiracijo je začel iskati v big bandu, kjer je tisto, kar je bilo za njegovo izrazno moč najbolj potrebno, tudi našel. Kompozicijska kombinacija preprostih, razvijajočih se melodij, kompleksno sestavljenih ritmov ter modernega harmoničnega prestopa je rodil Oasis, za katerega je Žan napisal osem avtorskih skladb. Vsaka izmed teh kompozicij predstavlja unikatno zgodbo, ki si jo lahko poslušalec zaradi bogate zvočnosti in pridiha ljudske glasbe z Balkana svobodno interpretira ter se z njo tudi poistoveti. Zato tudi ime Oasis.

Big Band RTV Slovenija je ena najstarejših tovrstnih zasedb na svetu (prihodnje leto bo zaznamovala 70-letnico nepretrganega delovanja), ki je v svoji bogati zgodovini sodelovala s številnimi priznanimi dirigenti in džezovskimi solisti, kot so denimo Mercer Ellington, Jerry van Rooyen, Carla Bley, Herb Pomeroy, George Lewis, Michael Abene, Bob Mintzer, Clark Terry, Bojan Z, Peter Erskine, Ronnie Cuber, Paquito D'Rivera, Mike Stern, Joe Lovano, Ernie Watts, Kurt Elling ali Nicholas Payton.

Dirigent Tadej Tomšič, sicer zelo dejaven tudi kot saksofonist in skladatelj, sodeluje tudi z drugimi glasbeniki, med drugim z Mio Žnidarič in Stevom Klinkom na dobro sprejetem albumu Love You Madly.

Žan Tetičkovič je najprej naredil sprejemne izpite za študij v nizozemskem Groningenu, ko pa se je udeležil delavnice v Haagu, ga je tam opazil predstavnik newyorške Nove šole za džez in sodobno glasbo, legendarni ameriški basist Reggie Workman, ki mu je po skupnem nastopu, na katerem je igral tudi saksofonist David Liebman, ponudil štipendijo za to šolo. Čeprav še zelo mlad (rojen je leta 1991), je v New Yorku oziroma ZDA že opozoril nase: kar dvakrat je prejel nagrado za skladbo na vseameriškem tekmovanju ASCAP Young Jazz Composers Award (ASCAP je Ameriško združenje glasbenih ustvarjalcev in izdajateljev). Gre za izjemni dosežek, saj vsako leto izmed od 1.200 do 1.500 prijavljenih skladb izberejo le 10 zmagovalnih. Dosežek pa je pomemben, če vemo, da je nagrado prejel dvakrat, kar je v 50-letni zgodovini nagrade uspelo le petim skladateljem in vsi so bili Američani.

Theodosii Spassov je sodeloval s priznanimi glasbeniki različnih zvrsti, od zbora Le Mystere des Voix Bulgares in Iva Papasova prek Dava Liebmana in Andyja Shepparda do Triloka Gurtuja, našega znanca Bojana Zulfikarpašića in Ennia Morriconeja. Igral je tudi v triu s kitaristoma Miroslavom Tadićem in Vlatkom Stefanovskim. Zadnji velja za virtuoza, ki je pustil velik pečat v jugoslovanski in makedonski glasbi, tako z zasedbo Leb i sol kot s solističnim delom in filmsko glasbo.

Hrvaški instrumentalist na tamburi Filip Novosel je eden redkih (če ne edini) džezovskih glasbenikov na tem glasbilu. Novosel študira džez na isti šoli kot Tetičkovič; oba sodelujeta tudi v The Balkan Jazz Triu (tretji član je basist Martin Doykin) in etno-džezovskem kvintetu Balchemy.

Pianist Marko Črnčec se vse bolj uveljavlja na domačem in mednarodnem prizorišču. Igral je z vrsto odmevnih imen (Bob Mintzer, Damion Reid, Mark Shim, Chris Tordini, Marcus Gilmore, Stefan Milenkovich, Boško Petrović, Karmina Šilec, Ewald Oberleitner in Stanko Arnold).

Kontrabasist Milan Nikolić, sicer doma iz Novega Sada, je študij kontrabasa na Visoki šoli za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu končal leta 2003. Sodeluje s številnimi priznanimi slovenskimi in mednarodnimi džezovskimi glasbeniki, kot so Igor Bezget, Matija Dedić, Karlheinz Miklin, Jonathan Blake, Renato Chicco idr.

Gosti:
Theodosii Spassov - kaval (Bolgarija)
Vlatko Stefanovski - kitara (Makedonija)
Filip Novosel - tambura (Hrvaška)
Marko Črnčec - klavir (Slovenija)
Milan Nikolić - bas (Srbija)
Koncert bodo ponovili v petek, 23. maja ob 20.30 v dvorani Osnovne šole Ljudski vrt na Ptuju. Takrat bo namreč potekal dan za dobrodelnost 2014 v organizaciji humanitarnega društva Lions kluba Ptuj.