10. festival slovenskega jazza na Ravnah na Koroškem bo v treh dneh gostil osem dogodkov. Fotografija je simbolična. Foto: BoBo
10. festival slovenskega jazza na Ravnah na Koroškem bo v treh dneh gostil osem dogodkov. Fotografija je simbolična. Foto: BoBo
Družba Postojnska jama je prvi festival bluza pripravila leta 2004. Na odru Jamskega dvorca pred Postojnsko jamo se je v desetih letih zvrstilo več kot 100 bluzovskih koncertov, na katerih je nastopilo več kot 600 bluzovskih glasbenikov z vsega sveta, so sporočili iz Postojnske jame. Foto: BoBo

Na tem se bo do sobote zvečer zvrstilo skupno osem dogodkov. Pod vodstvom dirigenta Igorja Lundra so na uvodni večer v Kulturnem centru Ravne nastopili saksofonist Jure Pukl in Big Band RTV Slovenija ter gost, bobnar Clarence Penn.

Pukl velja za enega najprodornejših in ustvarjalnih slovenskih džezovskih glasbenikov. Trenutno živi in ustvarja v New Yorku, od tam prihaja tudi bobnar Clarence Penn. Pred njunim koncertom skupaj z Big Band RTV Slovenija so nastopili udeleženci šole Jazz Ravne pod vodstvom mentorja Sama Kolarja, na Ravnah so gostili tudi saksofonista Lada Jakšo.

Drugi festivalski dan prinaša fotografsko razstavo Jožeta Požrla in dva koncerta. Na prvem bo nastopil Cene Resnik trio Watch for Dogs, drugega pripravlja zasedba Igor Matković - Sonic Motion.

Medtem ko je bil prvi festivalski dan umeščen v ravenski kulturni center, je dogajanje v petek in soboto prestavljeno v klub Kompleks, kjer bo sklepni koncert desetega Festivala slovenskega jazza odigral New Times Big Band iz avstrijskega Šmihela, tokrat pod vodstvom Izidorja Leitingerja.

Gostje sobotnega koncerta bodo Borut Bučar na klarinetu, Andrej Koren na trobenti, Jani Šuligoj s pozavno ter pevke Nina Strnad, Kristina Oberžan in Eva Hren. Sklepni koncert bo izveden v sodelovanju z Avstrijskim kulturnim forumom.

"Postojnski bluz" vse do maja
Blues festival Postojnska jama pritegne številne ljubitelje te glasbene zvrsti na koncerte v Jamskem dvorcu. Letošnji festival ponuja štiri koncerte, prvi je bil v četrtek, ko je nastopila legenda britanskega bluza Dana Gillespie.

Dana Gillespie je po oceni organizatorjev "pravi ambasador otoškega bluza", posnela je že več kot 60 albumov, poznana pa je tudi kot igralka, avtorica in izvajalka. Na svetovnih odrih je prisotna že od 60. let. V prvi londonski izvedbi rockopere Jesus Christ Superstar je nastopila kot Maria Magdalena, dandanes pa je poznana tudi kot organizatorka karibskega bluzovskega festivala na otoku Mustique.

Sezono bo 4. decembra nadaljevala ameriška pevka Shemekia Copeland, ki je na nastopu v Beli hiši oder delila z velikani bluza, kot so B. B. King, Buddy Guy, Mick Jagger, Jeff Beck in drugi. Kot so sporočili iz družbe Postojnska jama, je velika zvezdnica bluza mlajše generacije. Leta 1979 rojena glasbenica je bila že v svojih 30. letih večkrat nominirana za nagrado grammy.

Odlikuje jo močen glas, njena glasba pa prihaja iz globin duše ter z ulic, kjer je odraščala. Obdana je z vsakodnevnimi zvoki mesta, uličnimi glasbeniki, gospel pevci, hrumečimi zvoki radijskih postaj in glasbenih skupin iz mestnih parkov, pravijo organizatorji.

Marca 2015 bo v Postojni nastopil ameriški kitarist, pevec in studijski glasbenik Duke Robillard, ki je sodeloval z glasbeniki, kot so Bob Dylan, Tom Waits, Jimmy Witherspoon in Dr. John. Večkratni prejemnik naziva najboljši bluzovski kitarist je stalno na turnejah. Kot trdijo v Postojni, ga občinstvo rado posluša in vedno zapleše, saj njegov način igranja bluza magično vabi k plesu.

Festival bo maja prihodnje leto sklenil ameriški pevec Chris Bergson, ki ga je revija Mojo označila za enega najmočnejših bluzovskih glasbenikov nove generacije. Bergson z glasbo opisuje življenje na ulicah in v nočeh velikega mesta, riše majhne, toda prepričljive slike življenja. S svojim letošnjim albumom Live at Jazz Standard in New York je ustvaril specifično mešanico bluza, tradicije in soula. Sodeloval je z imeni, kot so Hubert Sumlin, Levon Helm, B. B. King, Norah Jones, John Hammond, Etta James in Bettye LaVette.