"Jaz samo zaprem oči in zapojem in potem se mi zgodi veliko stvari. Težko bi rekla, kaj je bilo tisto odločilno za moj uspeh. Pravzaprav o tem sploh ne razmišljam," Buika odgovarja na vprašanje, ali je bilo za njen uspeh odločilno sodelovanje z Almodovarjem. Foto: EPA
Med lanskim nastopom na festivalu v San Sebastianu. Foto: EPA

42-letna umetnica flamenka, džeza in sodobne glasbe s pravim imenom Maria Concepcion Balboa Buika se je rodila afriškim staršem v Palmi de Majorki, zdaj pa živi in ustvarja v Miamiju. Svoj prvi album z naslovom Mestizuo je izdala leta 2000, pet let pozneje je sledil album Buika (2005) in potem trilogija (Mi nina Lola, Nina de Fuego, El Ultimo Trago), ki je vključevala tudi njeno prvo knjigo pesmi El Ultimo Trago.

"Glasba mi pomeni zelo veliko, saj se samo prek nje čutim dovolj pogumno, da sem iskrena z ljudmi, jim zaupam svoje skrivnosti. To sem se naučila od babice in mame, gre za neke vrste družinsko vrednoto," je v pogovoru s Tomažem Purkartom v oddaji Glasba svetov povedala pevka. (oddaji lahko prisluhnete spodaj)

"Mislim, da se da od glasbe živeti kjer koli na svetu, odvisno od tega, kako se je lotiš in kaj pravzaprav od nje želiš. Kar sem sama odkrila, je, da se veliko posameznikov ne zna spopasti s težavami, s katerimi se srečajo v življenju. Uteho najdejo v glasbi, ki jim je neke vrste kulisa za njihove frustracije. Če s čim nisi zadovoljen, potem moraš začeti na novo. Pa čeprav se moraš odseliti drugam," odgovarja na vprašanje, ali se da na Palmi de Majorki živeti od glasbe.

Njena želja je bil svetu predstaviti svoje razmišljanje o življenju, razkriti svoje življenje in ljudem dopovedati, naj cenijo svoje življenje in deželo, v kateri živijo. Njen glasbeni slog je preplet številnih slogov, ki so podkrepljeni z zelo čustvenimi besedili.

Sedmi album nominiran za najboljši latino džez album
Lani je izdala svoj sedmi album La Noche Mas Largo, ki predstavlja novo poglavje v njeni karieri, ko je glasbeno ustvarjanje nadgradila z novo knjigo in produciranjem filmom, ki temelji na eni njenih zgodb. Med številnimi nagradami in nominacijami velja omeniti, da je bil njen album Mi nina Lola leta 2007 razglašen za najboljši španski album, El Ultimo Trago pa je leta 2010 prejel grammyja na latinskih grammyjih, in sicer za najboljši tradicionalni album. Lani je bil njen zadnji album La Noche Mas Larga na grammyjih nominiran za najboljši latino džez album.

Sodeluje s številnimi glasbeniki po vsem svetu, med njimi so Anoushka Shankar, Chick Corea, Nino Josele, Mariza, Luz Casal, Nelly Furtado, Seal in Javier Limon. Njena glasba je našla pot tudi v številne filme, španski režiser Pedro Almodovar je leta 2011 dve njeni pesmi vključil v film Koža, v kateri živim, kar je močno dvignilo njeno prepoznavnost.