Leta 1988 je pozicijo šefa dirigenta in umetniškega vodje orkestra prevzel slavni Jurij Temirkanov (na fotografiji z orkestrom), ki pa ga tokrat v Ljubljano žal ne bo. Foto: EPA
Leta 1988 je pozicijo šefa dirigenta in umetniškega vodje orkestra prevzel slavni Jurij Temirkanov (na fotografiji z orkestrom), ki pa ga tokrat v Ljubljano žal ne bo. Foto: EPA
Dimitrij Maslejev
29-letni Dimitrij Maslejev je trenutno ena najbolj vročih vzhajajočih zvezd: januarja letos je ogromno pohval požel z nastopom v Carnegie Hallu. Foto: Glasbenikova spletna stran

Orkester pod taktirko Nikolaja Aleksejeva s solistom Dimitrijem Maslejevim bo v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma interpretiral skladbe ruskih skladateljev Čajkovskega in Rahmaninova.

Orkester Sanktpeterburške filharmonije bo tokrat nastopil pod taktirko Nikolaja Aleksejeva, asistenta šefa dirigenta Jurija Temirkanova, ki je bil sprva predviden za koncert v okviru Ljubljana festivala.

Interpretacijo Prvega koncerta za klavir in orkester v b-molu op. 23 Čajkovskega bo izvedel ruski pianist Dimitrij Maslejev, ki je leta 2015 osvojil prvo mesto na mednarodnem tekmovanju Čajkovskega v Moskvi, so sporočili organizatorji festivala.

Maestro Aleksejev je leta 1983 diplomiral v razredu slavnih dirigentov Arvidsa in Marissa Jansona. Leto pred tem je na Karajanovem tekmovanju dirigentov v Berlinu osvojil najvišje nagrade, kar mu je odprlo vrata v največje koncertne dvorane v Evropi.

Orkester Sanktpeterburške filharmonije, eden najpomembnejših ruskih orkestrov, slovi kot izjemen interpret domačega repertoarja.

Orkester, za katerega je skladal Šostakovič
Večkrat se je preimenoval, njegove korenine pa segajo še v leto 1882 na dvor carja Aleksandra III. Njegovo dejavnost je močno zaznamovalo 50-letno obdobje pod vodstvom dirigenta Jevgenija Mravinskega, ki ga je prevzel leta 1938; položaj drugega dirigenta so v tem času imeli Kurt Sanderling, Arvids in Mariss Jansons.

Mravinski je orkester ponesel tudi na mednarodne odre in z njim od leta 1946 redno gostoval na turnejah ter mu prinesel mednarodni ugled.

Z orkestrom so sodelovali najvidnejši solisti in dirigenti, posebna ustvarjalna naveza pa je obstajala med Mravinskim in Dmitrijem Šostakovičem, ki je dirigentu posvetil svojo Osmo simfonijo, orkester pa je krstil pet skladateljevih simfonij. Leta 1988 je Mravinskega zamenjal Jurij Temirkanov.