Albarn bo s Sirskim nacionalnim orkestrom za arabsko glasbo nastopil 25. junija v londonski dvorani Royal Festival Hall v sklopu programa 14-18-NOW, ki z različnimi dogodki zaznamuje stoto obletnico prve svetovne vojne. Foto: EPA
Albarn bo s Sirskim nacionalnim orkestrom za arabsko glasbo nastopil 25. junija v londonski dvorani Royal Festival Hall v sklopu programa 14-18-NOW, ki z različnimi dogodki zaznamuje stoto obletnico prve svetovne vojne. Foto: EPA
14-18-NOW.
Le malo ljudi ve, da se je v prvi svetovni vojni borilo tudi okrog milijon mož iz Indije; tisti, ki so bili ranjeni na bojnem polju, so šli okrevat v Brighton, kjer se jim bodo poleti poklonili z multimedijsko postavitvijo Dr. Blighty, to bo eden izmed številnih dogodkov pod okriljem programa 14-18-NOW. Foto: Spletna stran festivala

Albarn je z orkestrom že nastopil leta 2008 v operi v Damasku, sodelovali pa so tudi pri skladbi njegove skupine Gorillaz White Flag.

Albarn bo s Sirskim nacionalnim orkestrom za arabsko glasbo nastopil 25. junija v londonski dvorani Royal Festival Hall v sklopu programa 14-18-NOW, ki z različnimi dogodki zaznamuje stoto obletnico prve svetovne vojne.

Priložnostni koncert, na katerem bodo združeni sirski glasbeniki in gostje z Zahoda, sta spodbudili kriza v Siriji in beda beguncev, prisiljenih zapuščati svoje domove, so sporočili organizatorji 14-18-NOW.

Korenine današnje stiske segajo sto let v preteklost
Dogodek bo osvetlil leta 1916 sklenjeni Sykes-Pickotov sporazum med vladama Združenega kraljestva in Francije. Z njim sta državi določili svoja interesna območja v Zahodni Aziji po pričakovanem propadu Osmanskega cesarstva. Marsikdo meni, da je bil prav ta sporazum vzrok nestabilnostim, ki so še danes srž spopadov z Bližnjim vzhodom.

Kaj lahko posameznik sploh stori?
Albarn, med drugim vodilni pevec skupine Blur, je dejal, da je dogajanje leta 2011, ko so člani orkestra ob začetku državljanske vojne zapustili državo, opazoval od daleč in se ob tem počutil popolnoma nemočnega. Spraševal se je, kaj se dogaja z vsemi prijetnimi ljudmi, ki jih je spoznal.

Vsak prispeva po svoje
Kulturni program 14-18-NOW bo vključeval 80 dogodkov, ki jih bo izvedlo 140 umetnikov iz 25 držav. Potekal bo od 22. marca do 18. novembra. Modna oblikovalka Vivienne Westwood bo denimo sodelovala pri razstavi Fashion & Freedom v Umetniški galeriji Manchester; predstavila bo kolekcijo, za katero je navdih iskala pri velikih spremembah v načinu oblačenja žensk med prvo svetovno vojno.