Damien Rice bo jeseni nastopal po Avstraliji in Novi Zelandiji. Foto:
Damien Rice bo jeseni nastopal po Avstraliji in Novi Zelandiji. Foto:
Aung San Su Či, poosebitev mjanmarskega boja za demokracijo
Aung San Su Či bo v priporu verjetno praznovala tudi svoj 60. rojstni dan. Foto: Reuters

Ob bližajočem se visokem jubileju nesojene mjanmarske voditeljice je mednarodna kampanja sprožila akcijo Free Aung San Suu 60th Birthday. Su Čijeva bo 19. junija praznovala 60. rojstni dan, in to bi bila izvrstna priložnost za njeno zmagoslavno vrnitev iz hišnega pripora.

Še nedokončani boj
Podobno kot južnoafriški voditelj Nelson Mandela je tudi Aung San Su Či postala mednarodni simbol nenasilnega, a vztrajnega odpora proti strahovladi. V Mjanmaru je namreč že leta 1988 na oblast prišla vojaška hunta. Su Či, predsednica opozicijske stranke NLD, je na volitvah naslednje leto sicer zmagala, a ji je nova vlada odredila hišni pripor. To je mirovnica zaprta preživela kar devet od zadnjih petnajstih let. Leta 1991 je za svoj boj, da bi v Burmi vpeljala demokracijo, prejela tudi Nobelovo nagrado za mir.

Damien Rice bo svojo novo pesem predstavil na koncertih po vsej Evropi; dobički od prodanih vstopnic za njegove nastope pa bodo šli v roke organizaciji AAPB, ki se bojuje za amnestijo političnih zapornikov v Mjanmaru.

Podpora glasbenikov
Tokrat pa ni prvič, da je kak zvezdnik pritegnil pozornost javnosti na boj Aung San Su Či. U2 so ji pred nekaj leti posvetili pesem Walk On (iz albuma All That You Can't Leave Behind), ki je nemudoma postala velika uspešnica. Lani so Pearl Jam izdali tudi kompilacijo For The Lady: Dedicated to Freeing Aung San Suu Kyi, na kateri so zbrali mirovne himne najrazličnejših izvajalcev.