Glasba
(4)
Nina Šenk
Nina Šenk (1982) je ena najvidnejših in najpomembnejših slovenskih skladateljic mlajšega rodu ter je med drugim dobitnica nagrade Prešernovega sklada v preteklem letu. Foto: Ciril Jazbec
Skladbe Nine Šenk so bile poleg festivalov na evropskih tleh izvedene še na festivalih v New Yorku in Takefuju na Japonskem ter na koncertih po vsem svetu, kjer so jih predstavile različne zasedbe, kot so Newyorška filharmonija, Ensamble intercontemporain, Modern, Scharoun, Mosaik, Aleph, London Sinfonietta in Pihalni kvintet Slowind. Foto: Darja Štraus Tisu
Nina Šenk
"Prava izobrazba pride iz izkušenj, ko svoje napisane note slišiš v živo: na vajah, na koncertih ... Jaz sem imela res veliko srečo, da je bila vsaka moja skladba od študentskih let dalje izvedena in sem na ta način pridobila ogromno znanja in izkušenj. To je bila največja in najpomembnejša šola, ki še traja," je ob lanski nagradi Prešernovega sklada dejala Šenkova v MMC-jevem intervjuju. Foto: Ciril Jazbec

Dodaj v

Delo Nine Šenk kot prve Slovenke v prestižni družbi skladateljev BBC-jevega festivala

Festival BBC Proms organizirajo od leta 1895
14. september 2018 ob 18:31
London - MMC RTV SLO

Festival BBC Proms se ponaša kot eden najstarejših in največjih festivalov klasične glasbe, saj ga organizirajo že vse od leta 1895 – letošnjo izvedbo pa so posvetili zgodovinskemu trenutku izpred stoletja, v katerem so ženskam, starejšim od 30 let, podelili volilno pravico.

Letos so k sodelovanju povabili tudi Nino Šenk, eno najvidnejših in najpomembnejših slovenskih skladateljic mlajšega rodu ter dobitnico nagrade Prešernovega sklada v preteklem letu.

Krstna izvedba berlinskih filharmonikov
Na festivalu v Londonu je v preteklem tednu njeno delo, naslovljeno Baca, doživelo krstno izvedbo. Odigrali so jo člani Berlinske filharmonije, pri čemer pa to ni bilo prvo delo Šenkove, ki ga je izvedel ta prestižni orkester. Njegovi člani so namreč sami izrazili željo po vnovičnem sodelovanju s skladateljico, in sicer po uspešnem projektu, ki so ga pred petimi leti predstavili na festivalu v Salzburgu, ko so izvedli njeno skladbo In the absence.

Krstni izvedbi dobro uro trajajoče kompoziciji Nine Šenk, naslovljene Baca, lahko prisluhnete na tej povezavi.


Osem skladateljic v komorni seriji
Festival BBC Proms traja od sredine julija do sredine septembra, glavnino koncertov pa izvedejo v slavni dvorani Royal Albert Hall, v dvorani Cadogan Hall pa zazvenijo komorna dela. In prav v komorni niz koncertov so v skladu z letošnjo rdečo nitjo festivala povabili osem skladateljic, med katerimi je bila tudi Nina Šenk. Gre za festival, katerega osrednji namen je najkakovostnejšo klasično glasbo izvesti pred čim širšim občinstvo. V letošnji spored so bile uvrščene tudi stvaritve Lili Boulanger, Clauda Debussyja in Mauricea Ravela.

Dela Šenkove odzvanjajo širom Evrope
Stvaritve Nine Šenk so tudi sicer v večini izvajane na evropskih koncertnih prizoriščih. Spomladi so v okviru abonmajskih koncertov Slovenske filharmonije izvedli njen prvi Violinski koncert, ki je bil ovenčan za najboljšo skladbo festivala Young Euro Classic leta 2004, ko se je takrat še kot študentka prvič predstavila v nemški prestolnici. Prav tako v tem mesecu pa bo njene kompozicije na avtorskem večeru predstavil lani ustanovljeni Slovenski komorni orkester Dunaj, v zimskem času pa bo njena nova stvaritev za združena ansambla Klangforum Wien in Slowind izvedena tako v slovenski kot avstrijski prestolnici.

Redno izvajana tudi zunaj meja Evrope
Nina Šenk (1982) je po diplomi nadaljevala podiplomski študij kompozicije v Dresdnu in Münchnu. Dve sezoni je delovala kot rezidenčna skladateljica orkestra Deželnega gledališča v nemškem Cottbusu. Njene skladbe so bile poleg na evropskih tleh izvedene na festivalih v New Yorku in Takefuju na Japonskem ter na koncertih po vsem svetu, kjer so jih predstavile različne zasedbe, kot so Newyorška filharmonija, Ensamble intercontemporain, Modern, Scharoun, Mosaik, Aleph, London Sinfonietta in Pihalni kvintet Slowind. Pod njenim programskim vodstvom se je odvilo nekaj zadnjih sezon cikla Koncertni atelje Društva slovenskih skladateljev.

P. G.
Prijavi napako
Komentarji
pietetnik
# 14.09.2018 ob 20:53
Ponosni smo, da imamo med nami takšne talente!
M.Jarc
# 14.09.2018 ob 19:36
Lepo. Bravo!
apneni
# 15.09.2018 ob 16:27
Če bi res kdo prisluhnil, skladba traja cca 10 minut (od 30 - 40 minute). Novinarji, opravite svoje delo.
mmcmm
# 14.09.2018 ob 23:49
Krstni izvedbi dobro uro trajajoče kompoziciji Nine Šenk, naslovljene Baca, lahko prisluhnete na tej povezavi.

Morda bi lahko tudi avtor članka prisluhnil tej povezavi, da bi videl, da ni kompozicija dolga dobro uro, pač pa cel koncert. Ali pa se morda potrudil in napisal, kar je avtorica povedala o svoji skladbi.

O slovničnih napakah, pa itak raje ne bi.

Žalostno je, kakšni članki se o glasbi (tisti nekoliko resnejši) pišejo na tem portalu. Polovica novic so osmrtnice, v preostalem pa se v večini uporablja samo copy/paste metoda iz koncertnih listov ali biografij umetnikov. O sami vsebini pa nič...
Kazalo