Vito Žuraj je znan po samosvojem, a že razpoznavnem glasbenem jeziku, ki je sinteza znanja kompozicije in glasbene informatike. Foto: Tomo Brejc
Vito Žuraj je znan po samosvojem, a že razpoznavnem glasbenem jeziku, ki je sinteza znanja kompozicije in glasbene informatike. Foto: Tomo Brejc

Izvedli bodo še dela Marka Nikodijevića, mladega v Nemčiji živečega srbskega skladatelja, Manfreda Trojahna, nemškega skladatelja, flavtista, dirigenta in pisca, ter Pierra Bouleza, francoskega skladatelja, dirigenta, pisca in pianista. Za deli Žuraja in Trojahna bo to premierna britanska izvedba.

Škotskemu simfoničnemu orkestru BBC bo dirigiral Nemec Matthias Pintscher, ki je dejaven tudi kot skladatelj, poleg dirigiranja pa je študiral tudi violino. Od leta 2010 je rezidenčni umetnik (skladatelj in dirigent) pri tem orkestru, imenovan pa je bil za glasbenega direktorja ansambla Intercontemporain iz Pariza.

Zanimivo je, da je prav ta pariški ansambel pred več kot 20 leti v Edinburgu premierno izvedel Boulezovo delo, ki ga bo mogoče slišati tudi na drevišnjem koncertu, sam Boulez pa je takrat nastopil v vlogi dirigenta.

Žurajev Koncert za rog in orkester
Drevišnji koncert bo torej izvedel škotski simfonični orkester BBC, ki se umešča na lestvico vodilnih orkestrov Velike Britanije in je najstarejši profesionalni orkester na Škotskem ter eden izmed petih polno zaposlenih, ki delujejo v okviru BBC-ja. Orkestru pa se bodo pridružili še solisti.

Na koncertu bodo izvedli Žurajev Koncert za rog in orkester Hawk-eye, ki je eden izmed dosežkov, ki so mu prinesli nagrado Prešernovega sklada. "Vito Žuraj sodi v mlajšo slovensko skladateljsko generacijo, ki si je z znanjem, poglobljenim študijem in talentom utrla pot na zahtevnem mednarodnem prizorišču, hkrati pa ves čas ohranja stik s slovenskim glasbenim življenjem," so med drugim zapisali v utemeljitvi nagrade.

Koncert bo posnet in v prihodnosti predvajan v okviru BBC-jevega tretjega radijskega programa, natančneje v okviru sobotnega večernega programa za sodobno glasbo, naslovljenega Hear and Now.