Vabljeni v Cankarjev dom. Foto: MMC RTV SLO
Vabljeni v Cankarjev dom. Foto: MMC RTV SLO
Tatjana Vasiljeva
Diva violončela Tatjana Vasiljeva. Foto: RTV SLO

Sezono so simfoniki v Cankarjevem domu že tradicionalno odprli pod taktirko šefa dirigenta En Shaa. Vasiljeva je izvedla Šostakovičev Drugi koncert za violončelo. Poleg Dmitrija Šostakoviča so bila na sporedu tudi dela Boga Leskovica in Sergeja Rahmaninova.

Vasiljeva se je violončelo začela učiti pri šestih letih. Srednjo glasbeno šolo je obiskovala v Moskvi, se pozneje preselila v München, kjer je tudi diplomirala, v Berlinu pa je končala še podiplomski študij. Danes je znana kot glasbenica z brezhibno tehniko in velikansko mero virtuoznosti. Njena radovednost v glasbenem raziskovanju se kaže v obsežnem repertoarju, saj sega po skladbah iz obdobja od baroka pa vse do sodobnosti.

Nagrad ji ne manjka
Vasiljeva je dobitnica številnih priznanj. Leta 2001 je postala prva ruska državljanka, ki je osvojila veliko nagrado mesta Pariz na tekmovanju violončelistov, leta 2004 pa je prejela francosko nagrado in naziv mednarodno odkritje leta.

Izdala je sedem zgoščenk, zadnja je izšla lani. Na njej se predstavlja kot članica Kvinteta Berlinskih filharmonikov. Vseh sedem zgoščenk je dobilo dobre kritike, nekatere so bile celo nagrajene. Tako je še samo potrdila svoj naziv diva violončela.

Letos devet koncertov
V sezoni se bo sicer zvrstilo devet koncertov, z orkestrom pa bodo nastopili še solisti Vadim Gluzman, Blaž Šparovec, Benjamin Ziervogel, Katja Krajnik, Igor Mitrović, Bence Bogányi, Karmen Pečar in Lisa Smirnova, za dirigentskim pultom pa bodo poleg En Shaa še Daniel Raiskin, Lorenzo Castriota, Tibor Bogányi ter Darko Butorac.