Slavnostni začetek dnevov bo v ljubljanski operi. Foto: RTV SLO
Slavnostni začetek dnevov bo v ljubljanski operi. Foto: RTV SLO
Valentina Fijačko
Valentina Fijačko bo nastopila na otvoritvenem slavnostnem koncertu. Foto: RTV SLO
Jože Gostič
Gostič je deloval v Ljubljani, Zagrebu in na Dunaju.

Dnevi, s katerimi želijo organizatorji širšemu krogu poslušalcev približati operno ustvarjalnost in nadaljevati tradicijo nastopov uveljavljenih in mladih opernih pevcev, ki delujejo v opernih gledališčih, kjer je nastopal tudi Jože Gostič, so se začeli s slavnostnim koncertom, na katerem so nastopili solisti ljubljanske opere in Opere HNK Zagreb Valentina Fijačko, Martina Gojčeta – Silić, Vlatka Oršanić, Milena Morača, Luciano Batinić, Jure Kušar in Robert Vrčon.

V soboto bo v koncertni izvedbi zadonela opereta Ptičar Karla Zellerja, nastopili pa bodo zbora in orkester Consortium musicum in solisti. Dan pozneje ob 17. uri se bodo solisti z opernimi arijami predstavili še v Kulturnem domu Franceta Bernika v Domžalah, 16. marca pa tudi v zagrebški operi.

V Ljubljani Traviata, v Zagrebu Cavalleria Rusticana
V okviru Gostičevih dnevov, ki jih pripravljajo Kulturno društvo Jože Gostič Homec, Društvo prijateljev zagrebške opere, SNG Opera in balet Ljubljana in Opera HNK Zagreb, bodo 9. marca v SNG Opera in balet uprizorili tudi Verdijevo opero Traviata, dva dni prej pa bo v Zagrebu mogoče prisluhniti Mascagnijevi operi Cavalleria Rusticana in Leoncavallovim Glumačem v izvedbi domačih solistov, zbora in orkestra. Kot solisti pa bodo v Traviati nastopili Martina Zadro, Ariana Debeljak, Marina Đonlić, Sergej Kislev, Marko Kobal, Dejan Vrbančič, Robert Vrčon, Juan Vasle, Saša Čano, Matej Vovk, Juraj Pajanović in Tomaž Zadnikar.

Eden najboljših slovenskih opernih pevcev
Jože Gostič je bil tenorist ljubljanske, zagrebške in dunajske opere, velja pa za enega najboljših slovenskih opernih pevcev. Po študiju v Ljubljani se izpopolnjeval tudi na Dunaju, pevsko kariero pa je začel v ljubljanski operni hiši, kjer je leta 1929 debitiral v vlogi Lenskega v Jevgeniju Onjeginu Čajkovskega. Leta 1937 je postal prvi tenorist Opere HNK v Zagrebu in redno gostoval v Ljubljani, Londonu, Pragi, Dresdnu, Berlinu, Hamburgu, Parizu, Barceloni, Milanu in drugod. V sezoni 1951/52 je bil tudi redni član dunajske državne opere, leta 1952 je pel v krstni izvedbi opere Richarda Straussa Danajina ljubezen.