Lani je bil obisk Lenta rekorden. Foto: BoBo
Lani je bil obisk Lenta rekorden. Foto: BoBo
Prvi večer bosta med drugimi nastopila Vlatko Stefanovski in Vasko Atanasovski. Foto: Festvial Lent
Maribor
Za začetek festivala je vse pripravljeno. Foto: BoBo

Prireditelji pričakujejo dober obisk, saj je že lani bogato dogajanje, od koncertov, gledaliških predstav in plesnih nastopov do otroških delavnic, športnih dejavnosti in vrhunske kulinarike, pritegnilo rekordnih 700.000 obiskovalcev. Letos se bo po napovedih organizatorjev zvrstilo več kot 400 prireditev in okoli 1.200 drugih dogodkov s sodelujočimi iz 38 držav. Letošnji proračun festivala znaša 2,2 milijona evrov.

In kaj bomo poslušali in gledali letos? V Maribor med drugimi prihajajo Uriah Heep, OPM, Mnozil Brass, Osibisa, Manu Katche, Martin Medeski & Wood, Tony Allen, Bill Evans Soulgrass, Psihomodo pop in Edo Maajka. Prizorišč bo kar dvajset.
Za začetek Stefanovski in Atanasovski
Nocojšnji večer bo dogajanje na Glavnem odru na Dravi zaznamovala temperamentna glasba makedonskega kitarista Vlatka Stefanovskega in slovenskega saksofonista Vaska Atanasovskega v izvirnih aranžmajih s Komornim godalnim orkestrom Slovenske filharmonije.

Vse o Lentu najdete tukaj.

Za ljubitelje džeza in stand upa ...
Na Jazzlentu bo drevi mogoče prisluhniti zasedbi Igor Matković Sonic Motion, na Večerovem odru bodo zabavali Manouche in Nula Kelvina, na Jurčkovem odru pa Bluegrass Hoppers. V Vetrinjskem dvoru, ki bo v času festivala rezerviran za stand up komedijo, bodo danes gostili londonske komike Javierja Jarquina, Marka Restuccio in Petra Whita.

Na Trgu Leona Štuklja Mariborčane čaka nastop 40-članskega orkestra v gibanju PostShowBand. Nekoliko bolj umirjeno bo v Sodnem stolpu z mariborskim Ansasa Triom na čelu s kitaristom Samom Šalamonom.

Lent obiskal že vsak četrti Slovenec
Lent je največji slovenski festival na prostem in eden največjih v Evropi. Po izračunih prireditelja, Narodnega doma Maribor, ga je vsaj enkrat obiskal že vsak četrti Slovenec. Njegovi začetki segajo v leto 1993, izšel pa je iz mednarodnega folklornega festivala Folkart.

Znotraj Festivala Lent so poleg Folkarta še štirje festivalski sklopi. Festival uličnega gledališča Ana Desetnica in festival Jazzlent, ki orjeta ledino na svojih področjih, imata že dolgo zgodovino. Zadnja leta je zelo obiskan tudi festival Park doživetij s koncerti, predstavami, delavnicami in športnimi dejavnostmi v Mestnem parku.

Pred dvema letoma je v okviru festivala nastal še festival ulične prehrane Sladolent. Letos bo za goste festivala po vsem dostopnih cenah kuhalo 34 slovenskih kuharskih mojstrov, veliko poudarka pa bo tudi na bogati ponudbi vin.