Glasba
Ljubimec iz omare na vinilu zveni še bolje kot v izvirni različici, pravi Zoran Predin. Foto: BoBo
Kot zanimivost velja omeniti, da je s črnimi pikami posuti notranji ovitek plošče hudomušen poklon spodnjicam, ki so jih člani zasedbe v tistem času nosili pod oblekami in so jih po "špilih" redno tudi pokazali občinstvu. Morda se ob izidu vinilke spet podajo na nekaj odrov in si omislijo podobne oprave, so se pošalili. Foto: Jane Štravs
Predin in Mar Django Quartet (manjkal je bobnar Gašper Bertoncelj) so po 20 letih še vedno uglašeni. Foto: BoBo

Dodaj v

"Drage dame, spet sem z vami": Predinov Ljubimec iz omare na vinilu

Ponovna izdaja ob 20. obletnici odmevnega albuma
21. november 2018 ob 12:03,
zadnji poseg: 21. november 2018 ob 12:11
Ljubljana - MMC RTV SLO

"Na začetku sva vedno samo jaz in kitara, včasih najprej besedilo, včasih najprej glasba. A vedno se pesmi rodijo na ta način." Zoran Predin ustvarja tako, kot je tudi pred 20, celo 40 leti.

Štajerski trubadur je v torek v Klubu Daktari skupaj z zasedbo Mar Django Quartet, s katero je posnel album Ljubimec iz omare, za predstavnike sedme sile v živo izvedel nekaj pesmi z omenjene plošče. Na ta način je predstavil ponovno izdajo tega ikoničnega albuma, ki je ob 20-letnici izšel še v vinilni obliki. V kvartetu v postavi Vitalij Osmačko, Saša Olenjuk in Nikola Matošič je manjkal bobnar Gašper Bertoncelj, ki je zbranim poslal simpatičen videopozdrav iz Izraela, kjer živi in dela zdaj.

Na "minikoncertu" v intimnem vzdušju, ki ga je odprla naslovna Ljubimec iz omare, ni šlo pa niti brez odmevne Brez golobčka ni Benetk, pesmi, ki je po besedah avtorja pogosto narobe razumljena, se je Predin naglas spominjal, da je album nastajal v času, ko je razmišljal, da se od glasbenega ustvarjanja, po kakršnem je bil poznan dotlej, poslavlja, prav o tem govori komad Častni krog. ("To je žur hipijev za mir. To je moj gimnazijski pir. Kitara je moja ljubica. Potem je postala kruh. Njen bič je že dolgo gluh. Zdaj nas bo nežno božala.")

Analogni Predin za digitalno dobo
Za MMC je po nastopu pojasnil, da je šlo pravzaprav za to, da mu je javnost, ko se je odmaknil od rokerskega žanra, očitala, da se je pomehkužil, da "ne zna več", a si je nato sam dokazal, da ni tako. Prav Lačni Franz, njegov izvorni bend, zdaj sicer v pomlajeni zasedbi, ostaja ventil, skozi katerega se najlažje in najbolj prvinsko izraža. Prepričan je, da mora zasedba, da bi lahko dobro delovala, dihati kot celota, člani se morajo medsebojno dopolnjevati in navdihovati.

Kako pa se "stari maček" slovenskega glasbenega prizorišča znajde v digitalni dobi, saj je dandanes v studiih najti več računalnikov kot inštrumentov? "Analogno," brez premisleka dahne aktualni Ježkov nagrajenec, ki se je poleg oznak skladatelj in pevec, kantavtor, besedilopisec, občasno pa tudi književni avtor, uspešno preizkusil tudi kot šansonjer. "Na začetku sva vedno samo jaz in kitara, včasih najprej besedilo, včasih najprej glasba. A vedno se pesmi rodijo na ta način." Digitalno obdelavo prepušča mlajšim kolegom, prav gotovo pa je napredek tehnike omogočil tudi to, da Ljubimec iz omare danes na vinilu zveni še bolje, kot je na zgoščenki pred 20 leti, obljublja.

Nekaj skladb z Ljubimca iz omare bo Zoran Predin zapel tudi 10. aprila prihodnje leto na gala koncertu v Cankarjevem domu, s katerim bo praznoval 40-letnico svoje glasbene kariere.

Alenka Klun
Prijavi napako
Komentarji
krtmenedva
# 21.11.2018 ob 14:00
prežvečene stvari furat in cuzat do onemoglosti.... s pomočjo svojih prijateljev/somišljenikov/sponzorjev...
. videno na vseh nivojih - sploh v "kulturi".....pač - slovenija (z malo začetnico)
sm0ve
# 21.11.2018 ob 13:53
Predin ni ravno presežek v glasbeni industriji.
5tane
# 21.11.2018 ob 12:05
Ne spomnim se več, kdaj je Predin naredil kaj novega. Pa sem že kar precej star.
stari59
# 22.11.2018 ob 08:53
Postal je točno to, kar mu je šlo kot mladcu v jugi na jetra. Režimski umetnik.
kar_nekdo
# 21.11.2018 ob 15:15
hmm..
Dokler je bil še pri Francih, je bil super...
Samostojna kariera... bolj tak... (subjektivno mnenje)
Ko pa sem nekje prebral, da naj bi se neka "spečal" s Sazasom... pa se mi je malo (beri: fejst) zameril..
juventina10
# 21.11.2018 ob 13:21
evo ga ...zopet on, ko govori ob glasbi.tako bi lahko bil pevec vsak.
Vrhovni
# 22.11.2018 ob 10:01
Najbolj zatežen in režimsko podprt estradnik v Slo.
Kajman očalar
# 22.11.2018 ob 06:46
Boksar iz omare.
Bivši uporabnik
# 21.11.2018 ob 14:57
napram "konkurenci" je definitvno presežek
caott
# 21.11.2018 ob 22:56
A je že plaču 25.000 EUR kazni ki jih je Olimpija morala plačati zaradi njegovega napada.....not
brehme
# 21.11.2018 ob 19:56
Osladna komerciala.
aron357
# 23.11.2018 ob 07:37
Samopromotor , z zanič glasbo (če temu sploh lahko rečemo glasba), poden karakter od človeka in onesnaževalec (kontaminiranec) s svojim jamranjem, bljak, bruh...
Saussure
# 22.11.2018 ob 21:54
SAZAS-ov inkasant.
Prebujanje
# 22.11.2018 ob 10:26
"hmm..
Dokler je bil še pri Francih, je bil super...
Samostojna kariera... bolj tak... (subjektivno mnenje)
Ko pa sem nekje prebral, da naj bi se neka "spečal" s Sazasom... pa se mi je malo (beri: fejst) zameril."

Kakše bedarije pišete. Spečal s Sazasom?
Pa saj je glasbenik!!! Ne vem v kateri državi na svetu glasbeniki ne podpirajo svojega ceha.
Bistvo je ,da pri nas vodijo glasbeno politiko lastniki radijev, ki vrtijo zgolj tisto glasbo od katere imajo direktno finančne koristi. Predin se bori proti temu in mu dam prav.

90% slovenskih "glasbenikov" mu lahko lošči čevlje, kar se mene tiče.

Pa glede režima, haha, neverjetno a vi živite v 2 sv vojni. To ,da mu kak sponzor odmakne nekaj keša vam je problem, medtem pa hodite na jugosnostalgične ekstremno iz vsepovsodi podprte koncerte, s katerimi si pa res bašejo denarje promotorji, glasbeniki in uredniki in potem je Predin problem?

Eno vprašanje. Če bi bil tako podprt in vsemogočen, ali bi nastopil v takemle kafiču in izdajal vinilke, ali pa bi bi kakšen žirant na reality showu in nastopal s Severino v Stožicah.
Janx
# 23.11.2018 ob 10:34
Hah samopromotr? Tak ki edini napolne dvorane v Zagrebu?

Kdo pa se ne promovira?

Eden redkih, ki kaj dobrega naredi za slovensko glasbo, avtorje in besedo in največkrat dobi zato nož v hrbet. V Sloveniji je padel tudi Cankar pa ga sedaj slavimo.
Osebnost in umetnost pa gresta z roko v roki. Še nisem srečal normalnega umetnika, ki razmišlja kot 99 % osebkov na tem portalu. Lahko je seveda tudi zoprn in nadut. Tudi Picasso je bil.
sickboy818
# 22.11.2018 ob 10:39
Bravo prebujanje
Kazalo