Pisalo se je leto 1973, ko je Tomaž Pengov izdal prvo neodvisno posneto slovensko ploščo Odpotovanja, prav tako prvo kantavtorsko stvaritev v Jugoslaviji. Foto: Kino Šiška
Pisalo se je leto 1973, ko je Tomaž Pengov izdal prvo neodvisno posneto slovensko ploščo Odpotovanja, prav tako prvo kantavtorsko stvaritev v Jugoslaviji. Foto: Kino Šiška

Z nastopom bo pospremil izid svoje zbirke zbranih pesmi in zvočne knjige, izdanih pri Založbi Sanje, pridružila pa se mi bo tudi gostja Bogdana Herman.
Avtor še danes nepresežene plošče Odpotovanja iz leta 1973 je vse od svojih začetkov ostal zvest samemu sebi in se ni zmenil za razne tokove popularne glasbe. To je jasno tudi ob poslušanju albuma Koncert, s katerim je po daljšem premoru leta 2006 ponudil pregled svojega dotakratnega ustvarjanja.
Album je prišel po desetletnem premoru, pred katerim je izdal albume Pripovedi (1988), Rimska cesta (1992) in Biti tu (1996). Svoja besedila je v devetdesetih letih izdal tudi v pesniški zbirki Dih. Po besedah verzologa in pesnika Borisa A. Novaka ima njegova poezija trdno zaledje v izročilu trubadurske lirike, hkrati pa Pengov svoje intimne izpovedi pogosto spaja z izročilom slovenske ljudske pesmi (Rodovnik vina, Pegam in Lambergar) in slovenskega šansona (Ježek). Tako njegova glasba kot izpoved ohranjata trdne vezi s pesniško-glasbenim avtorskim valom šestdesetih in zgodnjih sedemdesetih let v ZDA, ki so ga predstavljali Bob Dylan, Leonard Cohen in Townes van Zandt.
Še nikoli prej objavljenim posnetkom pa lahko prisluhnemo na novem delu, zbranim pesmim in zvočni knjigi Drevo in zvezda, nastalih v sodelovanju z vrsto glasbenikov iz različnih obdobij Tomaževega ustvarjanja.
Tomaž Pengov bo v Kinu Šiška nastopil 8. februarja ob 20.00.