Fake Orchestra je vse od svojega nastanka leta 1998 eden od pionirjev predelav slovenske ljudske pesmi v moderne glasbene oblike, kot so džez balada, afriški ritmi, samba. Po zgoščenkah Fake World in Made in China bodo na letošnjem JEFF-u predstavili ploščo z za zdaj delovnim naslovom Poletje, pri kateri se jim pridružila še tričlanska pihalna sekcija. Foto: JEFF
Fake Orchestra je vse od svojega nastanka leta 1998 eden od pionirjev predelav slovenske ljudske pesmi v moderne glasbene oblike, kot so džez balada, afriški ritmi, samba. Po zgoščenkah Fake World in Made in China bodo na letošnjem JEFF-u predstavili ploščo z za zdaj delovnim naslovom Poletje, pri kateri se jim pridružila še tričlanska pihalna sekcija. Foto: JEFF
Deset poletij
V Zavodu JEFF želijo, da bi festival postal prostor, kjer občinstvo srečuje najlepše stvari, ki jih ponuja naše življenjske okolje. V desetletju obstoja je festival postal kulturna stalnica širše primorsko-kraške regije, ki glasbenim poslasticam dodaja še odkrivanje novih glasbenih skupin, prijetne družabne večere pa obarva tudi s kulinaričnimi raziskovanji lokalnih ekoloških pridelovalcev, razstavami, predavanjem in delavnicami. Foto: JEFF

Fake Orchestra bo predstavila svojo najnovejšo ploščo z delovnim naslovom Poletje, ki v slovenske narodne pesmi vpeljuje prvine funka, latina in džezovske glasbe, ob bok narodnemu izročilu pa postavljajo še dve priredbi džezovskih standardov in italijansko popevko.
Do 22. avgusta bodo v osmih sredinih večerih v Vrtovih Pokrajinskega muzeja Koper nastopili še Silence, ki so pred kratkim predstavili novo ploščo, Katalena, novi slovenski glasbeni upi Artbeaters in Dirty Sanchez, Borut Novakovič z 14-strunsko baročno arhi-lutnjo ter skupine iz bližnje Italije oz. Furlanije Angry Funk, Luca Ciarla Quartet, Andrejka Možina Quintet in AlfaOmega Jazz duo.


Lokalne ekološke dobrote
Koncerte bo v spremljevalnem programu obogatil tradicionalni Istrski kulinarični kotiček, v katerem se bodo predstavile ekološke certificirane kmetije iz regije. Na otvoritvenem večeru se bo predstavila Ekološka kmetija Mivšek, ki domuje na Medljanu. Idejo o ekološkem kmetijstvu je Ivan Mivšek prinesel iz potovanja po Nemčiji v šestdesetih, na kmetiji pa pridelujejo ekološko hrano in pijačo že dvajset let. Predstavili se bodo še Društvo za trajnostni razvoj Istre, Ekološka kmetija Bajda, Ekološka kmetija Bočaj, Ekološka kmetija Plahuta in Ekološka kmetija Romana Rejc.
Barbara Švagelj bo vodila tečaj Spoznajmo vino, na katerem se bo udeležencem razkril svet vina in njegovih skrivnosti, Bratko Bibič bo predstavil predavanje z naslovom Glasno razmišljanje Butalca o harmoniki posebej in kulturnih rečeh nasploh, Erik Božič pa bo vodil mini kuharsko delavnico Mali kuharski triki in praktični nasveti, na kateri se bo dotaknil tudi vprašanj okoljske etike ter vsakodnevne vpetosti posameznika v širša ekološka in socialna vprašanja ter sonaravni razvoj.
Fotografija glasbe in mest
Desetletno zgodovino festivala bodo obiskovalci lahko spoznali ali se je spominjali tudi na fotografski razstavi Deset poletij JEFF-a. Preko 70 domačih in tujih glasbenih imen, ki so se v desetih letih zvrstila na JEFF-ovem odru in spremljevalne dogodke sta v fotografski objektiv ujela Aleš Rosa in Matevž Kocjan. Avgusta bo v Vrtovih Pokrajinskega muzeja na ogled fotografska razstava Mesta in pokrajine Tineta Ravnikarja, na kateri bo pregledno predstavil svoje delo skozi leta.
Festival s pomočjo sponzorjev posameznih večerov
Letošnji JEFF, ki ga organizirata Klub študentov občine Koper in Zavod JEFF je letos k sodelovanju povabil tudi uspešnejša koprska podjetja, ki podpirajo lokalno okolje in verjamejo v kakovostne objekte; vsak sponzor je pokrovitelj enega večera. Začetek festivala je podprla Zavarovalnica Adriatic Slovenica, Kulturno izobraževalno društvo PiNA pa bo poskrbelo za prenos festivala v živo preko svetovnega spleta. Festival poteka z medijsko podporo Radia Koper in Obala.net ter s podporo Pokrajinskega muzeja Koper, Mestne občine Koper in MIZKŠ.