2. julija 2019, v času navtične zore, je v rastlinjaku Tivoli v Ljubljani, natančneje v Stekleniku, galeriji za zvok, bioakustiko in umetnost, potekala premiera elektroakustične in radijske opere Iden, ki je nastala v koprodukciji 3. programa Radia Slovenija – programa Ars, društva Celinka in gledališča ŠKUC.

Zvočno popotovanje na litovske sipine
Njen motiv je razmislek o človekovem upravljanju narave na primeru pod Unescom zaščitene Kuronske sipine v Litvi. Po premieri se zdaj življenje opere nadaljuje, izziv, ki jo čaka, pa je prilagoditev novim prostorom, tokrat Mestnemu muzeju Ljubljana. Muzej bo opero gostil v petek, 30. avgusta, ob 19.15.

V radijski oddaji Ars humana na programu Ars so na podlagi opere Iden raziskovali pomen umetnosti za ozaveščanje težav, ki na prvi, a le na prvi pogled zahtevajo racionalni razmislek. O svojem ustvarjalnem procesu so za oddajo spregovorile avtorice: scenaristka in režiserka Saška Rakef, soscenaristka Tina Kozin in skladateljica Bojana Šaljić Podešva. Svoja razmišljanja je delila še dramaturška svetovalka opere Pia Brezavšček. Oddaji lahko prisluhnete na spodnjem posnetku.

Iden
Gostji poletne scene: avtorici opere Iden