Koncert je ponovitev dogodka, ki ga ansambel premierno pripravlja v frankfurtski Stari operi. Foto: Cankarjev dom/Barbara Fahle
Koncert je ponovitev dogodka, ki ga ansambel premierno pripravlja v frankfurtski Stari operi. Foto: Cankarjev dom/Barbara Fahle
Na petkovem koncertu Simfoničnega orkestra RTV Slovenija in Ensembla Modern bo v fokusu glasba Vita Žuraja, letošnjega nagrajenca Prešernovega sklada. Pred koncertom bodo obiskovalci v pogovoru s skladateljem spoznavali njegovo prepoznavno estetiko, poglede na glasbo in na vlogo skladatelja danes, predstavili pa bodo tudi skladbi, ki bosta izvedeni tisti večer. Pogovor bo vodil Primož Trdan. Foto: BoBo

Program bo ponudil vpogled v najnovejšo slovensko in nemško ustvarjalnost. Večina del bo v Sloveniji izvedenih prvič le nekaj dni po svetovni praizvedbi v frankfurtski Stari operi.

Pobudo za nemško-slovenski program so dali slovenski skladatelji Nina Šenk, Uroš Rojko in Vito Žuraj, ki tesno sodelujejo s tem priznanim ansamblom za sodobno glasbo. Vsi so študij po diplomi iz kompozicije na ljubljanski glasbeni akademiji nadaljevali prav v nemških središčih nove glasbe: Šenkova v Dresdnu in Münchnu, Rojko v Freiburgu in Hamburgu, Žuraj v Dresdnu, Karlsruheju in Frankfurtu.

Njihove skladbe - Dreamcatcher (Lovilec sanj), Spoj II in Restrung - bodo na koncertu predstavljene s sočasno ustvarjalnostjo Hanne Eimermacher in Karole Obermüller, so sporočili iz Cankarjevega doma.

Ensemble Modern je spodbudil nastanek vrste skladb letošnjega nagrajenca Prešernovega sklada Žuraja, med njimi Top Spin za tolkalni trio, Warm up za rog in tolkala, ki je bila uvrščena med priporočena dela na mednarodni skladateljski tribuni Rostrum, Übürall za sopran in komorni orkester ter Changeover za instrumentalne skupine in veliki simfonični orkester.

Zadnje omenjeno delo bo v Sloveniji prvič zazvenelo v petek, 13. marca, ko jo bo ansambel skupaj s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija izvedel ob odprtju jubilejnega, 30. festivala Slovenski glasbeni dnevi. Prvič v Sloveniji bo takrat izvedena tudi njegova skladba Runaround za trobilni kvartet in instrumentalne skupine. Čeprav sta nastali v razmiku treh let, sta konceptualno sorodni, obe povezuje tudi tematika naslova, ki izhaja iz tenisa, piše v festivalski zloženki. Preostanek programa bo posvečen delom Arnolda Schönberga.

Dirigent obeh koncertov bo Johannes Kalitzke, ki je v Ljubljani že večkrat vodil radijske simfonike. Študiral je v Kölnu in se izpopolnjeval pri Vinku Globokarju na inštitutu IRCAM v Parizu. Kot gostujoči dirigent in skladatelj redno sodeluje z orkestri in sestavi na mednarodnih festivalih sodobne glasbe.

Ensemble Modern bo v času gostovanja v Ljubljani posnel tudi gradivo za Žurajevo portretno zgoščenko, ki bo nastala v sodelovanju med Nemškim glasbenim svetom (Deutscher Musikrat) in založbo Wergo, so še sporočili organizatorji.