Najbolj obetavni evropski džezovski glasbeniki se bodo v evropski prestolnici kulture (EPK) ustavili v okviru svoje evropske turneje. Foto: Maribor 2012
Najbolj obetavni evropski džezovski glasbeniki se bodo v evropski prestolnici kulture (EPK) ustavili v okviru svoje evropske turneje. Foto: Maribor 2012

prenovljene študentske prireditvene dvorane Štuk zaznamoval koncert Evropskega džezovskega orkestra pod vodstvom ukrajinskega dirigenta Igorja Stetsyuka.

Danska organizacija Swinging Europe v sodelovanju s skupino džezovskih producentov Evropske zveze za radiodifuzijo (EBU) vsako leto izbere najbolj perspektivne džezovske glasbenike iz Evrope ter jih poveže v Evropski džezovski orkester (European Jazz Orchestra).

"Evropski džezovski orkester mnogim glasbenikom pomeni odskočno desko," je v napovedi koncerta zapisal direktor organizacije Swinging Europe Per Bech Jensen. "Na turnejah se ustvarjajo široke mreže glasbenih poznanstev, ki se pogosto nadaljujejo tudi po končani turneji."

V letošnji zasedbi sodeluje 19 glasbenikov iz 17 držav, njeno vodstvo pa je tokrat prevzel ukrajinski skladatelj in dirigent Igor Stetsyuk. Profesor na številnih univerzah in ustanovah je eden od ustanoviteljev Ukrajinske šole elektronske glasbe. Podpisal se je tudi pod številna simfonična dela, komorne, džezovske in popskladbe.

Slovanski džez-rock s simfoničnimi prvinami
Po septembrskih koncertih v Berlinu in Pragi bo zasedba danes ob 21.00 nastopila v Mariboru. Skupina prinaša glasbo, ki temelji na modernem džezu s pridihom stare šole, mnogi jo opisujejo kot slovanski džez-rock s simfoničnimi prvinami. "Orkester predstavlja glasbo na visoki ravni in navdušuje občinstvo, kjer koli nastopa," pravi Jensen.

S koncertom bodo počastili odprtje prenovljene dvorane Štuk. Stavbo, ki je bila zgrajena hkrati s študentskimi domovi leta 1984, so začeli prenavljati na začetku julija. Kot je povedal Dejan Spital iz Študentske organizacije Univerze v Mariboru, je bila prenova potrebna, saj je od zadnje obnove minilo 15 let.

Ime Štuk se je za te prostore začelo uporabljati leta 1986 kot sinonim za ŠTUdentsko Komuno. Leto 1986 je hkrati leto, ko je dvorana doživela razcvet raznolikih dejavnosti in so se gledališkemu in kinotečnemu programu pridružile še študentske zabave.