Organizatorji so si za naslov prireditve sposodili naslov pesmi Cliffa Richarda. Foto: EPA
Organizatorji so si za naslov prireditve sposodili naslov pesmi Cliffa Richarda. Foto: EPA
Ronan Keating
Med nastopajočimi bo tudi Ronan Keating. Foto: EPA

Gostila jo bo danska prestolnica, na njej pa bodo med drugim še enkrat predvajali nekatere izmed melodij, nad katerimi so bili poslušalci v polstoletni zgodovini festivala najbolj navdušeni. Naslov oddaje Congratulations - Čestitke so si organizatorji sposodili pri pesmi Cliffa Richarda, ki je leta 1968 z njo zasedel drugo mesto. Prireditev ob obletnici bo v Köbenhavnu potekala 22. oktobra, njen neposredni prenos na TV Slovenija pa bo komentiral Andrej Hofer.

Katera je bila najlepša v prvih petdesetih letih?
Na slovesnosti bodo razglasili tudi najlepšo pesem Evrosonga, ki jo bodo med 14 pesmimi v "finalu" izbrali gledalci sami. Volare, Eres tu, Waterloo, Ein bisschen Frieden, Hold me now, Diva, Ne Partez Pas Sans Moi so le nekatere, ki si jih ljubitelji tega festivala še vedno popevajo.

Nekateri zvezdniki na odru po dolgem času
Na prireditvi bodo nastopili tudi številni zvezdniki, med drugim Ronan Keating, nekdanji voditelj izbora na Irskem, nekdanja švedska evrovizijska zmagovalka Carola Häggkvist, Johnny Logan, Olsen Brothers, plesna skupina Riverdance in predstavnica držav iz nekdanje Jugoslavije Emilija Kokić. Pevka hrvaške skupine Riva, ki je pred 16 let poslušalce po Evropi navdušila s pesmijo Rock me! in z njo zmagala, bo podelila eno od jubilejnih evrovizijskih nagrad.

Krmarja jubilejne slovesnosti
Prireditev bosta povezovala Katrina Leskanich, ki je leta 1997 Veliki Britaniji prinesla zmago s pesmijo Love Shine a Light, in prvi latvijski predstavnik na Evrosongu, Reinars Kaupers. Leta 2000 je s pesmijo My Star nastopil kot član skupine Brainstorm. Pevca bosta krmarila med nastopajočimi in prispevki, ki so jih televizije pripravile za jubilejno slovesnost. Organizatorji tako že promovirajo prispevek nemške televizije, ki je posnela intervju s Cliffom Richardom.