Naslovnica dvojne zgoščenke z nastopajočimi izpred dveh let. Foto: Spletna stran Zavoda Sploh
Naslovnica dvojne zgoščenke z nastopajočimi izpred dveh let. Foto: Spletna stran Zavoda Sploh
Radu Malfatti
Radu Malfatti bo v petek nastopil s Stefanom Thutom s perfomansom Two and Four, v soboto pa bo mogoče prisluhniti še njegovemu predavanju. Foto: Wikipedia

Kot je v najavi zapisal organizator festivala Zavod Sploh, je treba improvizirano glasbo "izvajati redno. Na festivalih, koncertih, v zasebnosti, v skupinah, solistično in še posebej v novih situacijah, ko so glasbene izkušnje in pričakovanja na preizkušnji. Neposlušno je prostor izmenjav, kjer se na koncertih, delavnicah, predavanjih in v drugih formah križajo raznovrstne mejne glasbene prakse."

Vse dni se v popoldanskih urah izvajajo brezplačne delavnice, za sodelovanje na njih je potrebna vnaprejšnja prijava, v soboto pa še predavanje avstrijskega avantgardnega pozavnista in skladatelja Raduja Malfattija, ki bo nastopil v petek zvečer s Stefanom Thutom.

Vsak večer festivala od 20. ure so na sporedu koncerti, od domačih nastopajočih bo drevi mogoče prisluhniti Tau G. Vrhovcu Sambolcu z zvočno-vizualnim performansom Surface Studies in delu Ane Kravanje, naslovljenemu Tinitus (za 9 hladilniških polic), ki ga bo izvajala zasedba Glacies, v kateri poleg avtorice nastopajo še Ivo Poderžaj, Andrej Fon, Samo Kutin, Tea Vidmar, Boris Janje, Jernej Babnik Romaniuk, Cene Resnik in Vid Drašler.
Na ogled bo tudi instalacija Tomaža Groma z naslovom Privid, prisluh (Neponovljivo).

Skupni nastopi tujih glasbenikov
Drevi se bodo s skupnim nastopom predstavile še Ute Kanngiesser na čelu, Jennifer Allum na violini in Dimitra Lazaridou-Chatzigoga na citrah. V petek bosta poleg prej omenjenih Thuta in Malfattija obetata še nastopa kontrabasista Matije Schellanderja in violončelista Tristiana Honsingera.

Za zadnji dan festivala sta napovedana še dva koncerta – in sicer elektroakustičnega tria Looper (Ingar Zach - tolkala, Martin Küchen – saksofon in žepni radio ter Nicos Veliotis - čelo). Zadnji nastop letošnje izdaje Neposlušnega pa bodo izvedli Roger Turner na bobnih, Michel Doneda na sopranskem saksofonu in John Russell na električni kitari.