Ansamblu kontrabasov, ki se posveča izvajanju sodobne glasbe, je dirigiral Daniele Roccato. Foto: arhiv Društva slovenskih skladateljev
Ansamblu kontrabasov, ki se posveča izvajanju sodobne glasbe, je dirigiral Daniele Roccato. Foto: arhiv Društva slovenskih skladateljev
Slovenski ansamebl MD7 bo nastopil v torek, 9. oktobra.
Slovenski ansambel MD7 bo nastopil v torek, 9. oktobra. Foto: arhiv Društva slovenskih skladateljev

Do 12. oktobra se bo zvrstilo več koncertov, pripravili pa bodo tudi okroglo mizo na temo Glasba med vzhodom in zahodom. Ansamblu kontrabasov, ki se posveča izvajanju sodobne glasbe, je dirigiral Daniele Roccato, eden vodilnih virtuozov-kontrabasistov na sodobni glasbeni sceni, ki je nastopil tudi kot solist. Prisluhniti je bilo mogoče delom Sofie Gubaidulina iz Tatarske republike, Arva Pärta iz Estonije, nemškega skladatelja Hansa Wernerja Henzeja, slovenskega skladatelja Nenada Firšta, Stefana Scodanibbia iz Italije in kanadskega skladatelja Terryja Rileyja.
V nedeljo bo nastopil romunski ansambel Traiect, dva dni pozneje pa slovenski ansambel MD7. Prihodnji četrtek, 11. oktobra, bo koncertiral organist Mario Perestegi, dan pozneje pa Trobilni ansambel Akademije za glasbo. Koncertni del festivala bo pospremila okrogla miza, na kateri bo osrednje vprašanje Ali obstaja vpliv glasbe vzhodnih dežel na evropsko glasbo?
Slovenska sekcija Mednarodnega združenja za sodobno glasbo pri Društvu slovenskih skladateljev je Festival sodobne glasbe Unicum prvič pripravila leta 2004, pozneje pa je organizacijo prevzelo društvo. Festival, ki programska izhodišča spreminja bienalno, pripravljajo v sodih letih.
Festival odpira Vzhodna vrata
Kot že naslov Vzhodna vrata pove, bodo ob prioritetnih slovenskih glasbenih delih na sporedu predvsem dela avtorjev iz vzhodnega sveta. Poudarek programa bo na unikatni programski vsebini, ki bo uresničila izvirno ustvarjalnost in predvsem izvirne poustvarjalne rešitve - poglede na novo umetnost, razmišlja umetniški vodja festivala Pavel Mihelčič.