Glasba
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.6 od 30 glasov Ocenite to novico!
Slovenska filharmonija, protest
Približno 50 zaposlenih v Slovenski filharmoniji je pred ministrstvom za kulturo izvedlo polurni protestni shod, ker je kljub večkratnim opozorilom direktor zavoda še vedno Damjan Damjanovič. Foto: Borut Zivulovic/Bobo
Slovenska filharmonija, protest
Predsednica delavskega predstavništva SF-ja Marina Kopše je med drugim poudarila, da trenutnega direktorja Damjana Damjanoviča ne podpira skoraj 90 odstotkov zaposlenih. Foto: Borut Zivulovic/Bobo
Slovenska filharmonija, protest
Protestnemu shodu, ki so ga filharmoniki pospremili s transparenti, kot sta Dovolj sramotenja SF in SF - žrtev politike, so uokvirili s skladbama Škrjanček poje, žvrgoli in Lipa zelenela je. Foto: Borut Zivulovic/Bobo
Slovenska filharmonija, protest
Po besedah glavnega tajnika Sviza Branimirja Štruklja Damjanovič ne more izboljšati položaja v SF-ju, ker je sam jedro težav, zato je njegova odstavitev edina rešitev. Foto: Borut Zivulovic/Bobo
VIDEO
Filharmoniki protestirali...

Dodaj v

Filharmoniki pred ministrstvom: Peršaka pozivamo, naj nekaj ukrene

V črnih oblačilih in ob glasbeni spremljavi pesmi Lipa zelenela je
7. julij 2017 ob 16:45
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

"To ni ulica, ampak legitimen ter danes tudi zelo dostojanstven in kulturen način izražanja zahtev, ki jih že dolgo nihče ne sliši," je na protestnem shodu zaposlenih Slovenske filharmonije pred ministrstvom za kulturo dejala predsednica sveta zavoda Marjetica Mahne. Okoli 50 protestnikov je ministra s pesmijo in transparenti opozorilo, da je napočil skrajni čas za zamenjavo Damjana Damjanoviča.

Zaposleni SF-ja so se pred ministrstvom zbrali zaradi prekoračitve roka – minister za kulturo Tone Peršak je za zamenjavo direktorja Damjana Damjanoviča namreč določil 1. julij. Ob slovenskih pesmih in transparentih so predstavili razloge, zakaj je čas za Damjanovičev odhod, in poudarili, da je zdaj na potezi minister.

Kot je poudarila predsednica delavskega predstavništva SF-ja Marina Kopše, Damjanoviča ne podpira skoraj 90 odstotkov zaposlenih. Vsi njihovi predlogi so do zdaj naleteli na gluha ušesa, pravi, vse do pred kratkim, ko jim je zdajšnji minister za kulturo priznal tisto, "kar jim po zakonu tako ali tako pripada". Vladi je predlagal spremembe sklepa o ustanovitvi SF-ja, tako da imajo zaposleni v svetu dva svoja predstavnika, a to krize v zavodu po njenih trditvah ne rešuje. Poleg tega jim je dal možnost mnenja pri izbiri šefa dirigenta. Ker pa to ni pravno zavezujoče, temu ni mogoče reči soodločanje, je poudarila.

Opozorila je na ministrovo obljubo, da bo SF s 1. julijem letos dobil novega direktorja, kot tudi, da sta Damjanovičevo neprimernost spoznala oba organa zavoda. Damjanovič pa medtem "troši javni denar za odvetnike, ki mu za mastno plačilo pomagajo ohranjati njegov položaj".

"Naj minister pokaže zaupanje v svet, ki ga je sam izbral"
Marjetica Mahne
je med drugim spomnila, da je svet ministrstvu natanko pred dvema tednoma izročil argumentiran predlog za Damjanovičevo razrešitev in se s tem pridružil zahtevam filharmonikov in argumentom strokovnega sveta, vrha glasbene stroke v Sloveniji. Ob tem je izrazila upanje, da bo minister dokazal zaupanje v svet, ki ga je sam izbral. Po njenem mnenju ima v rokah dovolj argumentov, da bo lahko pokazal odgovornost do zaposlenih v SF-ja in do upravljanja javnega denarja, ki se zdaj zlorablja.

"Dovolj sramotenja SF-ja"
Predsednik strokovnega sveta SF-ja Andrej Petrač je spomnil, da proti Damjanoviču protestirajo že skoraj od začetka njegovega mandata, za to pa do zdaj ni bilo nobenega posluha. "Pozivamo ministra, naj nekaj ukrene. Svet in strokovni svet sta svoje povedala, mi ne moremo več prevzemati odgovornosti," je dejal Petrač. Na protestnem shodu je bilo prebrati transparente z napisi Dovolj sramotenja SF in SF - žrtev politike, pospremili pa so ga z izvedbo slovenske narodne pesmi Škrjanček poje, žvrgoli in pesmi Lipa zelenela je Davorina Jenka, ki jo sicer izvajajo na pogrebih.

Štrukelj: Damjanovič je jedro težav, zato je odstavitev edina rešitev
Shoda sta se udeležila tudi predstavnika obeh sindikatov v SF-ju - Sviza in Glose. Glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj je dejal, da Damjanovič ne more izboljšati položaja v SF-ju, ker je sam jedro težav, zato je njegova odstavitev edina rešitev. Predsednik Glose Mitja Šuštar pa se je vprašal, kje je minister, ker ga na shodu zaradi zadržanosti ni bilo. "To so vaši zaposleni, kulturniki, ki vam dvigujejo status," je poudaril Šuštar.

Minister sprožil postopke za ugotavljanje Damjanovičeve odgovornosti
V sporočilu za javnost, ki so ga posredovali z ministrstva, so zapisali, da imajo zaposleni v SF-ju sicer vso pravico izraziti svoje nezadovoljstvo z direktorjem, vendar "minister v tem trenutku ne more popustiti pritiskom, da direktorja predčasno razreši le na podlagi njihovih zahtev". Minister je sprožil ustrezne postopke za ugotavljanje dejanske Damjanovičeve odgovornosti, obenem preučuje gradivo, s katerim je novi svet zavoda utemeljil poziv k njegovi razrešitvi in bo po pridobitvi potrebnih podatkov ustrezno ukrepal, so še zapisali. Vendar pa se mora pri svojem delovanju držati zakonsko določenih postopkov, saj direktorja javnega zavoda lahko predčasno razreši le ob določenih pogojih.

M. K.
Slovenska filharmonija, protest
Slovenska filharmonija, protest
Slovenska filharmonija, protest
Slovenska filharmonija, protest
Slovenska filharmonija, protest
Slovenska filharmonija, protest
Slovenska filharmonija, protest
Slovenska filharmonija, protest
Prijavi napako
Komentarji
accko
# 07.07.2017 ob 18:59
dejte dejte eni kulturniki prejemajo 1200 -1600 mesečno in imajo v pogodbi da morjo letno odigrat eno predstavo med tem lenarjo in nimajo določenih obveznosti , koliko ur morjo vložit v to niti nč med tem delavci za trakom z normo pa stradajo za 500eur in vsen ni nobenga sindikalista na cesti za njihove pravice , to je isto kot tisti kvazi inovatorji ki se tako imenujejo brez kake inovacije sam da so na državo prilepljeni isto kt občine v katerih še osebne ne moreš zamenjat ..... pač določene stvari nimajo svojega namena v tej državi nosijo pa nazive ki so si jih eni s krvjo izborili in naredili veliko kulturnih stvari ..
Titomir
# 07.07.2017 ob 18:44
Kaj je tale Štrukl dosadan
načosir
# 07.07.2017 ob 21:15
@accko o tem koliko dobijo ne vem, bi pa lahko napisal o tem, kot si rekel, da vmes lenarijo. Kje pa. Poleg tega, da imajo zaposlitev zagarantirano do pokoja, brez da bi se bali, da jo lahko zgubijo, (o pristopu in kvaliteti, ki se jo pričakuje na tem nivoju nekaterih filharmonikov niti ne bi razglabljal) imajo vsi možnost in priložnost, ki jo povečini izkoriščajo, da so tudi profesorji instrumentov ki jih igrajo, igrajo tudi v različnih komornih skupinah, tako da reveži sigurno niso. In kot je meni poznano pod vodstvom Damjanovica so filharmoniki imeli nekaj lepih, novih, odmevnih in nepozabnih gostovanj. Pri vseh službah tega na žalost nimamo. Lahko bi rekli da za tele kolege niti ne velja konkurenčna klavzula, kar za mnogo nas velja. Pritožujejo se nad malce povečanimi pritiski šefa (šef dirigenta) kar mnogo nas občuti vsakodnevno.
10april
# 07.07.2017 ob 22:02
Ko vidim Struklja mi postane slabo
semaino
# 07.07.2017 ob 18:09
Popolna vojna rdeckarjev in Levice. Kot hijene, njihovi dedki so pobijali v Kocevskem rogu in Bararinem rovu ti pa pijejo kri zivim ljudem.

Pa naj gredo na filharmonijo v Budimpesto, na Dunaj v Rim. Taksne mojstre bodo odprtih rok sprejeli. Se posebej, ce jim pregledajo karakter, bodo se posebej veseli.

Ce kdo sramoti filharmonijo so to ti kvazi umetniki, ki sami sebe dolosko ponizujejo.
Kjer je Strukelj in Kopsetova tam se hijene zbirajo.

Vceraj so rdeckarji napadli glavno trzno inspektorico, zdaj spet filharmonijo. Ustvarjajo neko cudno vzdusje v drzavi.

Filharmonijo bi morali za pol leta zapreti, vse odpustiti, potem pa na novo vzpostaviti orkester.
To ne sodi nikamor. Polne zadnjice imajo pa jim je vse napoti.

Upam, da jih naslednja vlada pocisti in jih postavi v kot kamor sodijo.
raknac navi
# 07.07.2017 ob 19:35
dajte dajte. Najlazje je kar nekaj na pamet udrihat in posplosevat.
COP
# 08.07.2017 ob 07:26
Torej želijo zaposleni zamenjati direktorja podjetja, samo razlog še morajo najti. Lepo.

Koliko mi je poznana situacija v javnem sektorju, se zaposleni uprejo direktorju in ga ne podpirajo takrat, ko ta od vseh zaposlenih zahteva red, disciplino, spoštovanje pogodb in dogovorov. Upravičeno lahko sklepamo, da je tako tudi tokrat.
grapar
# 08.07.2017 ob 04:16
Volitve in začela se je delitev javnega mnenja. Kdo je mojster teh špekulacij se ve. Mi se bomo pričkali o tirih in pozavnah, politična mafija pa si bo med tem zagotovila 4 leta odlične plače za nič dela.
POIVRE
# 07.07.2017 ob 22:46
Ne Peršak, vlada naj ukine ministrstvo za kulturo.
oziris.va
# 08.07.2017 ob 09:12
Kdaj bo v Ljubljani "slovenska pomlad"? Naslednje leto?
Pantha Rhei
# 08.07.2017 ob 00:17
O, glej ga, tudi tu je zraven Kučanov zet alias Kazimir Bogomolka.
tanjaARS
# 07.07.2017 ob 18:17
Verjetno niso peli skladbe Lipa zelenela je zaradi tega, ker se poje na pogrebih, temveč zato, ker ima kulturniško drug, globji in simbolni pomen... http://www.apz-tt.si/o-zboru/zgodovina/1926-1941/4/#zacetek
raknac navi
# 09.07.2017 ob 12:00
Smesko
Je pa za desnicarje svet samo sredstvo manipuliranja, potvarjanja, lazi in sprenevedanja. Tvoj post je en tak tipicen primer.
klara76
# 08.07.2017 ob 10:59
Direktor, ki ga ne podpira 90% zaposlenih, v zavodu nima več kaj početi...ne vem, kaj mu ni jasno...na tak način se delati ne da. Vsekakor ima gospod debelo kožo...Sicer pa v Sloveniji tako ali tako ne vlada meritokracija, temveč je pomembno zgolj, kateri politični strici te podpirajo, potem pa ni važno, koliko si sposoben....Zato pa smo, tam kjer smo...
SimonRusk
# 10.07.2017 ob 09:10
Kaj še niste spoznali da Damjanović ni kompetenten človek za vodenje take ustanove? Sam sem ga enkrat spoznal osebno in moram rečt da večjega dreka od človeka še nisem spoznal... Kaj je sploh kdaj naredil za kulturo, da je lahko direktor filharmonije???
raknac navi
# 09.07.2017 ob 11:58
Nasa drzava ne potrebuje policije udbe pete kolone.. za vse to poskrbijo kar drzavljani sami...
accko
# 08.07.2017 ob 18:57
raknac nai sj mali vsaj kritizirajo ker JS na vseh področjih ima privilegij jokat ...
smeško 562
# 08.07.2017 ob 11:30
Tipicno slovencljasto je kritizirat vse in vsakogar. V eni temi protestov ne priznavate, ker so nasilni. V drugi pa kar tako. Tudi, ce 90% ljudi ni zadovoljno z vodstvom. Branitelji privilegijev v vsem svojem sijaju.

Problem je če nisi zadovoljen z vodstvom ker le to zahteva da se držiš pogodbe. Ni svet črno bel kot za levičarje.
Mefisto
# 08.07.2017 ob 10:47
V članku pogrešam razlog prostesta. Kaj je sploh tako zelo narobe z aktualnim?
brehme
# 08.07.2017 ob 00:51
Lenuhi, ki živijo na naš račun.
raknac navi
# 08.07.2017 ob 11:24
Tipicno slovencljasto je kritizirat vse in vsakogar. V eni temi protestov ne priznavate, ker so nasilni. V drugi pa kar tako. Tudi, ce 90% ljudi ni zadovoljno z vodstvom. Branitelji privilegijev v vsem svojem sijaju.
smeško 562
# 08.07.2017 ob 11:14
Na trgu je dovolj mladih ki bi jih brez težav nadomestili. Tipično slovenceljstvo, nekdo jim je pristrigel privilegije in sedaj protestirajo.
raknac navi
# 08.07.2017 ob 09:35
Tukaj na portalu pa sami delovni in moralno nesporni branitelji kulture. Seveda tiste prave! Sami poznavalci, ki cele dneve prezivijo za knjigami, na predstavah, koncertih in v galerijah, pa kljub temu ne locijo med Potrebujesem in Presernom. Dokler imamo narod, ki je tako kulturno ozavescen se nimamo cesa bati!!!
Dr. Kumrovec
# 07.07.2017 ob 17:00
Država ima res mačehovski odnos do kulture. To je res sramota. SVIZ je edini sindikat, ki se še bori za delavce, ostali se borijo za KAPITAL!
Kazalo