Glasba
()
SloFolk
Festival se je uveljavil v zadnjih letih. Foto: SloFolk

Dodaj v

Folkloristi bodo preplavili Dolenjsko

Poleg celovečernih koncertov tudi obrobne prireditve
26. april 2013 ob 16:18
Novo mesto - MMC RTV SLO, STA

V Kulturnem centru Janeza Trdine v Novem mestu se drevi začenja 9. mednarodni folklorni festival SloFolk 2013, ki bo gostil tudi folkloriste iz Italije, Romunije, Slovaške in Srbije.

Festival plesa, pesmi, narodnih noš ter izvirnih glasbil od leta 2005 prirejajo štiri folklorne skupine iz Dolenjske in Posavja. V soboto se bo nadaljeval v Domu kulture v Veliki Račni pri Grosupljem, v nedeljo pa bo sledil nastop v Prosvetnem domu v Artičah. Festival se bo v ponedeljek slovesno zaključil v Domu kulture v Šentvidu pri Stični.

Festival pripravljajo in gostijo Folklorno društvo Kres iz Novega mesta, Kulturno društvo Vidovo iz Šentvida pri Stični, Kulturno umetniško društvo (KUD) Javorje iz Šmartnega pri Litiji in KUD Oton Župančič iz Artič.

Poleg ustaljenih domačih folklornih skupin letos sodelujejo skupina Agilla e Trasimeno iz italijanske Umbrije, Olympos iz romunske Galate, Rovina iz vzhodne Slovaške in beograjska folklorna skupina Branko Cvetković.

Celovečerni koncerti in drugi nastopi
Gostujoče skupine se bodo vsak večer v drugem kraju skupaj s skupino gostiteljico predstavile na osrednjih celovečernih koncertih, v okviru napovednih obrobnih prireditev pa bodo nastopile še v različnih domovih za starejše občane in nekaterih območnih trgovskih središčih. Gostujoči folkloristi bodo večinoma nastanjeni kar pri družinah svojih slovenskih kolegov.

Prireditelji poleg tega opozarjajo še, da jim je festival uspelo vpisati med festivale mednarodne organizacije folklornih festivalov Conseil International des Organisations de Festivals de Folklore et d'Arts Traditionnels ter v njihov prireditveni koledar.

E. S.
Prijavi napako
Komentarji
Ta novica trenutno še nima komentarjev.
Kazalo