Pecs v znamenju glasbe. Foto: Europa Cantat
Pecs v znamenju glasbe. Foto: Europa Cantat
false
Ingenium Ensemble Foto: Mihela Jagodic
false
Nastop ateljeja Choregie pod vodstvom Karmine Šilec. Foto: Europa Cantat
false
Med nastopajočimi je bil tudi Zbor Slovenske filharmonije. Foto: Europa Cantat
false
Članice zasedbe Jazzva. Foto: Europa Cantat

To je bila pomembna priložnost za zbore tega dela Evrope, saj pride njihova bogata zakladnica zborovskih skladb v primerjavi s priljubljenimi nordijskimi, baltskimi ali frankofonskimi programi oziroma znanimi deli različnih glasbenih obdobij in žanrov običajno težje v ospredje. Ta izpostavljenost je verjetno tudi razlog, da je bila letos slovenska udeležba na festivalu najvišja doslej in je štela približno 70 udeležencev. Festivala se je sicer udeležilo kar 4.200 pevcev in zborovodij iz različnih držav.

Vsaka izmed treh izbranih sosed je v okviru t. i. nacionalnega dneva predstavila z izbranimi zasedbami in predavatelji. Z odlično predstavitvijo slovenske zborovske ustvarjalnosti so navdušili Zbor Slovenske filharmonije pod vodstvom gostujočega zborovodje Ambroža Čopija ter skupini Ingenium Ensemble in Jazzva, v spremljevalnem programu folklore pa AFS Študent iz Maribora. Eno izmed delavnic festivala je vodila Karmina Šilec in s svojim pristopom Choregie izredno uspešno pripravila sklepno predstavo z udeleženci iz Španije, Madžarske in Avstralije.

Sicer pa je v okviru celotnega festivala iz Slovenije sodelovala tudi založba Astrum, ki je ponudila notno literaturo, specifične teme pa sta na kratkih delavnicah predstavila še Ambrož Čopi (sodobna slovenska zborovska glasba, okrogla miza o komponiranju za zbore) in Martina Burger (Razviti svoj glas). Festival je obiskala slovenska veleposlanica na Madžarskem Ksenija Škrilec, ki je skupaj z županom mesta Pecs obiskala slovensko predstavitveno stojnico in se udeležila vseh koncertov naših udeležencev.

Evropska zborovska zveza Europa Cantat že od leta 1961 prireja poletne zborovske tedne in veliki trienalni festival. Prek petja je najprej povezovala evropske narode, zdaj pa se jih udeležujejo udeleženci z vseh celin. Na dogodkih ponuja programe za pevce vseh starosti, programe za pevce z malo ali obilo izkušenj, izredno raznolike programe (letos npr. skladbe južnoameriškega baroka, eksperimentalno glasbo in zborovsko-gledališke produkcije, izvedbe velikih klasičnih glasbenih del, afriških ljudskih pesmi, duhovne glasbe ...), koncerte odličnih vabljenih zasedb, izobraževalne programe za zborovodje ter okrogle mize in predavanja na različne manj poznane teme.

130 koncertov
Letošnji festival Europa Cantat se je močno razlikoval od vseh prejšnjih, saj se je občutno razvil in izboljšal na podlagi preverjene organizacijske in programske sheme. Festival omogoča prave zborovske počitnice, skrbi za izjemno festivalsko vzdušje, povezuje ljudi in države s petjem ter nudi kakovostne koncerte vabljenih skupin.

Letos smo lahko prisluhnili okoli 130 koncertom, ki so bili za obiskovalce večinoma brezplačni. Mesto Pecs, kjer je potekal letošnji festival, je bilo leta 2010 Evropska prestolnica kulture in je v okviru tega projekta pridobilo nekaj odličnih prizorišč. Kultura je od takrat ostala prioriteta mesta in na ta račun privablja veliko tujih gostov.

Mihela Jagodic,
strokovna svetovalka za vokalno glasbo pri JSKD-ju