Džeovski basist, aranžer, skladatelj, tekstopisec in producent Robert Jukič, ki ga večkrat najdemo na tujih kot na domačih odrih, prihaja v Kromberk predstavit že deseto avtorsko ploščo Foto: Festival Glasbe sveta
Džeovski basist, aranžer, skladatelj, tekstopisec in producent Robert Jukič, ki ga večkrat najdemo na tujih kot na domačih odrih, prihaja v Kromberk predstavit že deseto avtorsko ploščo Foto: Festival Glasbe sveta
Albanska pevka Elina Duni s svojo skupino
V Tirani rojena in v Švici živeča Elina Duni velja za izjemno glasbeno pripovedovalko, ki je sposobna sporočila pesmi poslušalcem prenesti, čeprav besedil ne razumejo. V nasprotju s prejšnjimi glasbenimi albumi Dunijeve, ki so bili glasbeno bolj temačni, je skupina tokrat izbrala drug pristop: "Za balkansko glasbeno tradicijo velja, da je treba bolečino odpeti, da bi jo premagali. Zato so pesmi žalostne, melanholične. A vse niso takšne. Ponekod namreč bolečino odpravljajo s plesom." Foto: Festival Glasbe sveta
Ženska pevska skupina Kvali
Osmerica pevk v zasedbi Kvali prepeva tuje ljudske pesmi. Del njihovega repertoarja skupine predstavlja izročilo Bolgarije, Korzike in Sardinije, večino pa ljudske pesmi iz Gruzije. Foto: Festival Glasbe sveta

Aleks Vičič iz KUD-a Morgan: "Zaradi pomanjkanja denarja smo letos pripravili nekaj manj koncertov, toda na grad Kromberk nam je uspelo pridobiti vrhunske domače in tuje izvajalce. Ostajamo pri naši festivalski zasnovi, torej je poudarek na ljudski in etnoglasbi z nadgradnjo džeza. Poleg Goriškega muzeja nam je priskočila na pomoč tudi novogoriška občina, toda žal to še vedno ni dovolj, da bi festival Glasbe sveta nadgradili. Želimo si namreč še več glasbenikov, še več koncertov in prepoznavnost v širši regiji, kar bi zagotovo temu prostoru dalo novo kulturno in turistično razsežnost."

Letošnji ambasadorji glasbe na gradu Kromberk bodo Robert Jukič s projektom Ženske, ženska pevska skupina Kvali in albanska džezovska pevka Ilina Duni. Festival že vsa leta spremlja ponudba domače hrane na tržnici Dobrote sveta.

Vsi koncert se začenjajo ob 21. uri in se izvedejo tudi ob morebitnem dežju. Tržnica se odpre že ob 19. uri, stojnice lahko obiščejo tudi tisti brez vstopnice za koncert.

Robert Jukič in Ženske
V torek, 11. avgusta, bo nastopil Robert Jukič, priznani slovenski džezovski glasbenik. Sodi med najbolj vsestranske in plodne slovenske ustvarjalce. Džezovski basist, aranžer, skladatelj, tekstopisec in producent, ki ga večkrat najdemo na tujih kot na domačih odrih, prihaja v Kromberk predstavit že deseto avtorsko ploščo Ženske. "Ime zbirke novih skladb je povedno. Nove glasbeno-vokalne kompozicije, v katerih se prepletajo ljudski glasbeni okviri iz različnih kultur, so poklon ženski. Lotevajo se ljubezni, odnosov, izgube in upanja, govorijo o moči žensk, o njihovi vztrajnosti in predanosti," so zapisali v koncertnem napovedniku.

Da bi bila sporočilnost pesmi o ženskah čim pristnejša, so jih odpele vrhunske slovenske in hrvaške pevke. Kar trinajst jih je … In kot so dejale ob premierni predstavitvi albuma v oddaji Izštekani na Valu202, so bile nad Robertovim delom vse navdušene. Na albumu, ki bo sicer izšel jeseni, bodo glasovi Jadranke Juras, Mie Žnidarič, Nine Strnad, Nine Vodopivec, Tamare Obrovac, Anike Horvat, Maye, Tjaše Fabjančič, Gordane Hleb, Katje Šulc, Aphre Tesle, Astrid Kuljanić in Ane Bezjak. Na koncertu na gradu Kromberk pa bo koncertna zasedba: Mia Žnidarič, Nina Vodopivec in Tjaša Fabjančič – vokal; Robert Jukič – kontrabas; Steve Klink – klavir; Saša Lušić – akustična kitara; Andraž Mazi – pedal steel, električna kitara; Sergej Ranđelović – bobni.

Ženska pevska skupina Kvali
18. avgusta 2015 boste lahko na gradu Kromberk prisluhnili ženski pevski skupini Kvali. Osmerica pevk prepeva tuje ljudske pesmi. "In v tem tako zelo blesti, da jih poslušalci intuitivno spoznamo za pristne prebivalke krajev, iz katerih so skladbe, ki jih izvajajo," pravijo organizatorji festivala Glasbe sveta. Del repertoarja skupine predstavlja izročilo Bolgarije, Korzike in Sardinije, večino pa ljudske pesmi iz Gruzije. To bo prav poseben torkov večer, saj so gruzijske ljudske pesmi med poznavalci znane po disonantnih harmonijah, ki so povsem tuje zahodnjaškim ušesom. Koncertna zasedba bo: Barbara Dovjak, Adelina Grad, Jasna Klinc, Yulia Roschina, Urša Šivic, Petra Trobec in Sabina Vodlan. Kako dobre so, dokazuje tudi to, da so ob gruzijskem državnem prazniku nastopile na veleposlaništvu Gruzije v Ljubljani.

Albanska pevka Elina Duni
Zadnji torek v avgustu, 25. 8., v Kromberk prihaja albanska pevka Elina Duni. Predstavila bo aprila izdano ploščo Dallёndyshe (Lastovka), na kateri je skupaj s preostalimi tremi člani njenega kvarteta reinterpretirala albanske ljudske pesmi, povezane s prisilnim zapuščanjem domačih krajev in z ljubeznijo. V Tirani rojena in v Švici živeča pevka velja za izjemno glasbeno pripovedovalko, ki je sposobna sporočila pesmi poslušalcem prenesti, čeprav besedil ne razumejo. V nasprotju s prejšnjimi glasbenimi albumi Dunijeve, ki so bili glasbeno bolj temačni, je skupina tokrat izbrala drug pristop: "Za balkansko glasbeno tradicijo velja, da je treba bolečino odpeti, da bi jo premagali. Zato so pesmi žalostne, melanholične. A vse niso takšne. Ponekod namreč bolečino odpravljajo s plesom, kar se pokaže v tem, da so napevi poskočni in melodični, čeprav tema skladb ni sreča," Elina Duni pojasni ritmičnost novega albuma.

"Obeta se torej izjemen glasbeni torkov večer, saj je za kvartetom že več let skupnega ustvarjanja. Vsi so šolani glasbeniki, ki si radi privoščijo džezovske eskapade na že postavljene aranžmaje," napoveduje programski vodja in duša festivala Glasbe sveta Aleks Vičič.

Koncertna zasedba: Elina Duni – vokal; Colin Vallon – klavir; Patrice Moret – kontrabas; Norbert Pfammatter – bobni.

Tržnica dobrot
Torkovi glasbeni večeri ponujajo tudi kulinarične užitke. Patricija Pirih, ki skrbi za to ponudbo, pravi: "Spremljajoča tržnica Dobrot ponuja aktualizirano in obogateno tradicijo. Oljarji, vinarji, sirarji, čebelarji in drugi kmetijci z Bovškega, Kobariškega, Cerkljanskega, Vipavskega, iz Goriških brd, slovenske Istre, italijanske Furlanije in s tržaškega Krasa na stojnice prinesejo svoje pridelke in jih ponudijo v okušanje in nakup gurmanom. Nadaljevali bomo tudi predstavitve in delavnice ponudnikov na Tržnici dobrot. Prvi torek, 11. 8., ob 20. uri se bo predstavila trgovina z zdravo prehrano iz Nove Gorice Zale & Pepe. Na delavnici Pisani svet zelenih smutijev- za zdravje in užitek bodo predstavljene značilnosti in ključne dobrodejne lastnosti teh sadno-zelenjavnih napitkov, sestavine in postopek priprave. Zelene smutije bodo obiskovalci delavnice lahko tudi pokusili. Tržnica dobrot bo delovala vsak torek v avgustu od 19. ure dalje. Ob 20. uri bodo na urniku delavnice in predstavitve ponudnikov, po koncertu pa nadaljevanje druženja na tržnici s slovaškimi Romi iz Trsta, Trio Juraj Berki."

Ženske in tradicija
Organizatorji festivala Glasbe sveta letos poudarja žensko noto mednarodnega festivala Glasbe sveta: "Pretekle edicije festivala so pred in v Grad Kromberk med drugim prinesle nastope Svetlane Makarovič, Tamare Obrovac, Marka Hatlaka, Triloka Gurtuja, Habiba Koiteja, skupin Šukar in Mostar Sevdah Reunion, Nece Falk, Tomaža Pengova … Letošnji avgustovski torki pa so povsem žensko obarvan. Pa ne zato, ker bi s tradicijo povezan festival želel poudariti tradicionalno vlogo žensk v družbi. Prav obratno! "Tradicionalnost", stereotipna, preživela prepričanja je treba kdaj tudi preseči. In to misel je treba v času, ko večina evropskih vlad zmanjšuje trošenje za javne storitve, nujno izpostaviti. Kot namreč opozarjajo tudi slovenske aktivistke, se rezi v javnem sektorju odražajo na povečevanju "nevidnega" in neplačanega dela žensk. Varčevalni ukrepi jih pošiljajo "nazaj za štedilnik", onemogočajo njihovo družbeno udejstvovanje. Statistično potrjeno je tudi, da so ženske hkrati prve, ki so, ko podjetja zaidejo v težave, odpuščene - prve, ki jim je znižana plača, in prve, ki bodo izkusile revščino. Še posebej to velja, če bi si drznile zanositi. Vse to jih znova potiska v podrejenost moškemu, v manjvrednost, ki z emancipacijo že tako ali tako ni bila povsem odpravljena. Enakovrednost žensk moškim pomeni predvsem enake možnosti izbire, ne da bi družba te izbire obsojala ali omejevala. Organizatorji zato ženskam letos dajemo glavno vlogo. Na odru festivala in ob njem, posredno in neposredno. Zelemenjava, ki bo letos prvič del tržnice Dobrote sveta in je povezala vrtičkarje po vsej Sloveniji, je zrasla iz pobude ženske – Darje Fišer. Kipe, ki jih bodo na grajskem vrtu postavili mladi umetniki z Goriškega, bo izbrala kiparka Ana Žerjal.“