Koncertni film Biophilia Live režiserjev Nicka Fentona in Petra Stricklanda prikazuje človeški element multidisciplinarnega multimedijskega projekta islandske avantgardne glasbenice Björk. Foto: Copyright © 2013 Saga Sig Image courtesy of Wellhart and One Little Indian
Koncertni film Biophilia Live režiserjev Nicka Fentona in Petra Stricklanda prikazuje človeški element multidisciplinarnega multimedijskega projekta islandske avantgardne glasbenice Björk. Foto: Copyright © 2013 Saga Sig Image courtesy of Wellhart and One Little Indian
Jarvis Cocker
Ustanovitelj in pevec britanske skupine Pulp Jarvis Cocker za številne velja za glas preprostega človeka. Na Viennalu bodo prikazali film Pulp: A Film About Life, Death and Supermarkets, ki ne prinaša le posnetkov s koncertov, temveč gre predvsem za portret te britanske zasedbe in njenih oboževalcev. Foto: EPA

Dokumentarec režiserja Floriana Habichta z naslovom Pulp: A Film About Life, Death and Supermarkets, ki ga bodo prikazali na letošnjem Viennalu, ne prinaša le posnetkov s koncertov, temveč gre predvsem za portret te britanske zasedbe in njenih oboževalcev. Habicht v 90-minutnem dokumentarcu poleg zgodovinskega ozadja in anekdot, povezanih s skupino, prikaže tudi mnogotere zgodbe, povezane z njihovo glasbo. Pulp so svojo turnejo po ponovni združitvi končali tam, kjer se je njihova pot začela - v Sheffieldu.

"Narejeno v Sheffieldu"
Od tedaj, ko je bil Sheffield središče jeklarske industrije, je minilo že precej časa. V 70. letih prejšnjega stoletja je z brezposelnostjo namesto blagostanja zavladala revščina - tema, ki se je je skupina Pulp pogosto dotaknila, kar je tudi razlog za to, da se je lahko toliko ljudi poistovetilo z njihovimi besedili.

Ustanovitelj in pevec skupine Jarvis Cocker za številne velja za glas preprostega človeka. Na Viennalu bodo kot spremljavo Habichtovemu filmu prikazali še dokumentarec The Big Melt, v katerem sta Cocker in filmar Martin Wallace z arhivskimi slikami in posnetki s koncertov podala pogled na zgodovino Sheffielda. Sicer pa je iz tega mesta izšlo mnogo zasedb, ki danes veljajo za legendarne, med njimi na primer Cabaret Voltaire, LFO, Human League, med nekoliko novejšimi pa Moloko in Arctic Monkeys.

Biophilia – prej performans kot pa klasični posnetek nastopa v živo
Predvajali bodo tudi film Björk - Biophilia Live. Leta 2011 je izšel njen osmi studijski album Biophilia, ki prinaša simbiozo glasbe in narave. Zdaj tega sozvočja ni mogoče več le slišati, ampak tudi videti. Režiserja Nick Fenton in Peter Strickland v filmu prikažeta nastop te umetnice in gledalce popeljeta v svet, poln psihedelične umetnosti in norosti.

En dan večnega in vsestranskega Nicka Cava
Iain Forsyth in Jane Pollard v filmu 20.000 dni na zemlji, ki ga bo mogoče videti tudi na 25. ljubljanskem filmskem festivalu Liffe, postavita pod drobnogled dan v življenju glasbenika, pesnika in popikone Nicka Cava. Prek filma dobi gledalec intimen vpogled v življenje 57-letnega Avstralca, ki je z režiserjema sodeloval tudi pri pisanju scenarija.

Protestniški prizor Greenwich Villagea v dokumentarcu
Lani so na festivalu prikazali film Inside Llewyn Davis, v katerem sta brata Coen poustvarila legendarno newyorško folksceno. Letos bodo to glasbeno zvrst obdelali na dokumentarni način. S filmom Greenwich Village: Music That Defined A Generation bodo gledalci vstopili v predel New Yorka, ki je bil v zgodnjih 60. letih prejšnjega stoletja središče protestniških pesmi.