Izraelska filharmonija gostuje po vsem svetu na vseh koncertnih odrih in pomembnih festivalih. Foto: Festival Ljubljana
Izraelska filharmonija gostuje po vsem svetu na vseh koncertnih odrih in pomembnih festivalih. Foto: Festival Ljubljana
V Londonu so pred štirimi leti ljudje protestirali tudi z žvižganjem v dvorani. Foto: Shai Skiff
Zubin Mehta
"Znano je, da je Mehta kritičen do gradnje izraelskih naselij na zasedenem ozemlju in do izraelskega napadanja prebivalstva v Gazi," opozarja doktor Jože Vogrinc s Filozofske fakultete. Foto: Festival Ljubljana

Pred občinstvom v Cankarjevem domu bodo poustvarili dela Richarda Straussa, Arnolda Schönberga in Petra Iljiča Čajkovskega.

Gesta združevanja po drugi svetovni vojni
Izraelski filharmonični orkester so pod imenom Palestinski orkester ustanovili vrhunski judovski glasbeniki, ki so pred drugo svetovno vojno morali zapustiti svoja mesta v evropskih orkestrih. Prvi koncert so odigrali leta 1936, dirigiral jim je Arturo Toscanini. Kritika ga je takoj razglasila za "orkester solistov".

Eden najslavnejših dirigentov na svetu
V Indiji rojeni Mehta, ki se je pri osemnajstih letih odpovedal študiju medicine, je orkestru prvič dirigiral leta 1961. Od leta 1969 je njegov glasbeni direktor, leta 1981 pa je njegovo imenovanje postalo dosmrtno. Z orkestrom je do zdaj odigral več kot 3.000 koncertov na vseh petih celinah.

Že tretjič v Ljubljani
V Sloveniji sta Izraelska filharmonija in njen maestro prvič gostovala leta 2003, ko se jim je pridružila priznana slovenska mezzosopranistka Marjana Lipovšek. Drugič so izraelski glasbeniki gostovali leta 2007 na ljubljanskem poletnem festivalu z dvema zaporednima koncertoma, prvega je vodil Mehta, drugega takratni šef dirigent Slovenskih filharmonikov George Pehlivanian.

Protest proti gostovanju
Tokratno gostovanje v Sloveniji je deloma zasenčil poziv leta 2012 ustanovljenega Gibanja BDS - za pravice Palestincev k bojkotu koncerta, ker naj bi šlo za orkester okupacijske sile. Kot primer navajajo, da so izraelski filharmoniki igrali vojakom med bombardiranjem Gaze, zato da bi jih spodbujali, in dodajajo, da se nikoli niso dejansko izrekli proti sami okupaciji.

Na Festivalu Ljubljana so pred časom poudarili, da so kulturna institucija, ki umetnike izbira in vabi zaradi njihove kakovosti. Zato očitek Izraelskemu filharmoničnemu orkestru, ki velja za enega najboljših na svetu, da se ni izrekel proti lastni državi, težko razumejo.


"Kritike izraelske politike ni mogoče uporabiti kot krinko za sistematično preganjanje tistih, ki imajo različne poglede, ali pa samo zato, ker so Judje," ob tem opozarja Judovski kulturni center Ljubljana, ki nasprotuje kakršnim koli bojkotom, češ da neposredno delujejo proti svobodi umetniškega izražanja.

Na koncertu v Gallusovi dvorani bo mogoče slišati Straussove Vesele potegavščine Tilla Eulenspiegla, Schönbergovo Ozarjeno noč in šesto simfonijo Čajkovskega, imenovano Patetična.

Politika in umetnost: pred nastopom izraelskih filharmonikov
Politika in umetnost: pred nastopom izraelskih filharmonikov