Upodobitev srednjeveške zabave. Foto: Kulturni dom Nova Gorica
Upodobitev srednjeveške zabave. Foto: Kulturni dom Nova Gorica
Oiet
Pevka skupine Oiet. Foto: Kulturni dom Nova Gorica

Tema letošnjega festivala je improvizacija, ki je imela v srednjem veku in renesansi pomembno vlogo. V cerkvah so pevski solisti in organisti morali obvladati improvizacije večglasja po strogih pravilih kontrapunkta. Na dvorih pa so glasbeniki improvizirali variacije na različne plese in tako krajšali največje uspešnice tistega časa - podobno kot to danes počnejo džezovski glasbeniki.

Sodelujoče ansamble letošnjega festivala je tako kot pretekli dve leti izbral umetniški vodja Bor Zuljan. Festival je pripravil Kulturni dom Nova Gorica v sodelovanju z italijanskim društvom za staro glasbo Dramsam iz Gorice. "S prijetno in živahno glasbo se na novih prizoriščih odpiramo novemu občinstvu, ki je festival zelo lepo sprejelo," je povedala vodja festivala Polona Abram iz Kulturnega doma Nova Gorica.

Na dvoru družine Este
Giostra dell'Amore, kar je pred nekaj stoletji pomenilo "turnir ali dvoboj ljubezni", je bil eden prvih dogodkov posvetnega gledališča, imenovanih tudi festa, ki so se začeli pojavljati ob koncu 15. stoletja v Italiji. Ta pomembni praznik, o katerem pričajo samo maloštevilni arhivski viri, so slavili med letoma 1478 in 1480 na dvoru družine Este v Ferrari, ki je bil eno izmed kulturno najdejavnejših središč v vsej renesančni Italiji.

Na podlagi teh zapisov in poglobljenih raziskav o glasbenem dogajanju na ferrarskem dvoru sta Bor Zuljan in Patricia Esteban sestavila pisan program, ki sledi humanistično obarvani zgodbi o Kupidu ter se spogleduje z gledališčem in s plesom, so v povabilu na drevišnji koncert zapisali v Kulturnem domu Nova Gorica.

Vabljeni na vrtiljak ljubezni
Vrtiljak ljubezni bodo na grajskem dvorišču v Štanjelu predstavili pevka Florence Grasset, Emilie Mory na violi, Patricia Esteban in Tiphaine Boulc'h s kljunasto flavto, šalmajem, piščaljo z bobnom in violo da gamba, Bor Zuljan na lutnji, chitarrinu in colascionu, Xavier Marquis z bombardo, dulcijanom in kljunasto flavto, Julien Ribouleau na renesančni pozavni ter Louis Delignon.

Festival se v torek zvečer nadaljuje na Ljubljanskem gradu, kjer bodo poslušalci lahko prisluhnili koncertu v temi.

Drugi koncert pa bo zazvenel v bližnji cerkvi svetega Daniela v Štanjelu. Poslušalcem se bo predstavil francoski ansambel OIET s koncertom Veni dilecta mea (Pridi, moja ljubljena). O mistični in človeški ljubezni v srednjeveški glasbi bodo prepevali Raphaele Soumagnas, Paloma Gutierrez del Arroyo in Vincent Pislar.