Ice-T velja za začetnika gangsta rapa. Foto: EPA
Ice-T velja za začetnika gangsta rapa. Foto: EPA
Snoop Dogg
Bo tudi Snoop Dogg med 'izbrisanimi'? Foto: EPA
Lil' Kim
Lil' Kim se lahko menda kosa celo z moškimi. Ko govorimo o kriminalnem dosjeju. Foto: EPA

Po tem ko je newyorški mestni svet namenil več kot milijardo dolarjev za postavitev muzeja hip hopa, so svetniki, ki predstavljajo Bronx, zahtevali, da gangsta rap v muzeju, ki bo nastal v okviru ustanove The Smithsonian's National Museum Of American History, ne bo dobil 'domovinske pravice'. Larry Seabrook, mestni svetnik iz Bronxa, je sporno odločitev svetnikov pojasnil: ''Muzej ne bo govoril o gangsta rapu. Govorimo o hip hopu.'' Očitno je, da svetniki ne poznajo prav dobro glasbene discipline, katero so se namenili predstaviti svetu.

Izbris nekaterih imen iz zgodovine rapa
Če bo zahteva bronških mestnih svetnikov uresničena, v muzeju ne bomo izvedeli ničesar o Tupacu Shakurju, Snoopu Doggu, Lil' Kim in še nekaterih po celem svetu znanih izvajalcih. Eden izmed razlogov za prezrtje gangsta rapa je seveda zloglasna vpletenost izvajalcev te zvrsti hip hopa oziroma rapa v kriminal in pravo pisanje slavospevov nevarnemu življenju na ulici, uživanju drog, izkoriščanju žensk in podobnim nič kaj častnim dejanjem. Adam Matthews, sodelavec rap revije The Source, se ne strinja s strategijo demoniziranja gangsta rapa, saj mu pripisuje celo pozitivno družbeno poslanstvo: ''Moramo si ogledati statistiko. Bolj nasilen kot je postajal hip hop, bolj varne so postajale ulice.''

Za nekakšnega začetnika oziroma za tistega, ki je gangsta rap naredil za veli svetovni hit, velja Ice T, ena vodilnih osebnosti rapa zahodne ameriške obale (zahodno obalo je potrebno omeniti zato, ker so se raperji še pred nekaj leti močno identificirali s pripadnostjo bodisi zahodnemu bodisi vzhodnemu raperskemu okrožju, kar je vodilo celo do fizičnih obračunavanj in nekaj nasilnih smrti med raperji), ki je leta 1984 izdal prvi raperski singel z zares politično vsebino. To je bila skladba Killers.

Tudi Ice-T se je 'pokvaril'
A čeprav naj bi Ice T zasnoval gangsta rap, je potrebno poudariti, da je njegova osebnost v primerjavi s kasnejšimi protagonisti tega žanra zelo neobremenjena z vpletenostjo v nasilje in kriminal. Prav nasprotno, Ice T-jev politizirani rap je nasprotoval homofobiji, rasizmu proti belcem, h kateremu se iz maščevanja do 'belih gospodarjev' vse preradi zatekajo temnopolti Američani, njegova besedila pa so bila tudi komentarji trenutne ameriške politike, uživanja drog in dogajanja v getih ameriških mest. Kakor koli, tudi tako velika osebnost, kot je Ice T, je kasneje padla 'pod vpliv' slabe družbe in po letu 1994 tudi Ice T-jeva prinašajo klišeje gangsta rapa.

Naj binglja in naj se blešči!
Gangsta rap je največji razcvet doživel po letu 1992, ko je izšel album The Chronic Dr. Dreja. S tem albumom je med vsemi zvrstmi rapa in hip hopa gangsta rap postal komercialno najbolj donosni podžanr. Zato se lahko upravičeno vprašamo, kako bodo v newyorškem muzeju predstavili sredino devetdesetih let, ko so na raperski sceni dominirali glasniki gangsta rapa. Pri predstavitvi kasnejših let ne bo težav, saj so se tudi številni gangsta raperji kasneje usmerili v bolj 'poprap', katerega ena od ključnih prvin je slavljenje življenja na veliki nogi in 'reševanje problema', kako na sebe navestiti čim več zlata, draguljev in krzna.