Džezfestival Ljubljana je eden najstarejših v Evropi, saj obstaja že od leta 1960. Foto: BoBo
Džezfestival Ljubljana je eden najstarejših v Evropi, saj obstaja že od leta 1960. Foto: BoBo
Jazz Cerkno bo letos potekal med 22. in 24. majem. Foto: RTV

Že več kot stoletje džez združuje različne ustvarjalce, ki so ga za svojega sprejeli zaradi spontanosti in svobode izražanja.

Irina Bokova
Herbie Hancock
Legendarni Herbie Hancock je pobudnik mednarodnega dneva džeza. Foto: EPA

Mednarodni dan džeza je potekal pod vodstvom Irine Bokove, generalne direktorice Unesca, in pobudnika, legendarnega džezpianista in skladatelja Herbieja Hancocka. Zgodovina džeza je zgodba o moči glasbe. Ta kot nosilka ideje integracije in vzajemnega spoštovanja združuje umetnike različnih kultur in okolij, je v poslanici izpostavila Bokova. Dodala je še, da džez ni le glasba, je življenjski slog, orodje dialoga in celo družbenih sprememb.

"Džez je dal ritem boju za človekove pravice v ZDA in drugod po svetu. Z džezom milijoni ljudi po svetu še danes izražajo željo po svobodi, strpnosti in dostojanstvu. Unesco je mednarodni dan džeza ustanovil, da bi podprl te vrednote," je dodala Bokova.

Letošnji vrhunec praznovanja v Osaki
Na slavnostnem koncertu, ki so ga v živo prenašali po vsem svetu, je sodelovalo več kot 30 džezovskih glasbenikov z vsega sveta, med katerimi so se znašla imena, kot so Kris Bowers, John Beasley, Herbie Hancock, Gregory Porter, Roy Hargrove, Marcus Miller in John Scofield.

Sicer pa se na mednarodni dan džeza po vsem svetu združujejo skupnosti, šole, umetniki, zgodovinarji, akademiki in glasbeni navdušenci ob poustvarjanju džeza ter raziskovanju njegovih korenin, prihodnosti in vpliva.

Džez na naših tleh
Dan smo sicer že včeraj zaznamovali tudi v Sloveniji, kjer je v sklopu Cankarjevih torkov nastopil norveški trobentač Arve Henriksen z Janom Bangom in Ingarjem Zachom. Pred koncertom so v počastitev mednarodnega dneva džeza predvajali video z naslovom Jazz is...

Ljubitelji te glasbe ji lahko v živo prisluhnejo na precejšnjem številu domačih koncertnih prizorišč. V Sloveniji imamo dva večja in mednarodno priznana džezfestivala - Jazz Cerkno in Jazz festival Ljubljana. Zadnji je eden najstarejših v Evropi, saj poteka že od leta 1960.

Že več kot stoletje džez združuje različne ustvarjalce, ki so ga za svojega sprejeli zaradi spontanosti in svobode izražanja.

Irina Bokova