Morrissey svoj koncertni film začne s pesmijo Alma Matters, natančneje z verzom:
Morrissey svoj koncertni film začne s pesmijo Alma Matters, natančneje z verzom: "This is my life to wreck my own way ..." Foto: EPA

Odpovedi in bolezen so iz vseh nas posrkale voljo do življenja, edina smiselna rešitev se zdi umetnost početja ničesar.

Morrissey
Ko je leta 1988 izšel njegov prvi soloalbum Viva Hate, je Morrissey dejal: 'Imam skoraj 29 let. Čez nekaj let bom mrtev ... Imam dramatično, neomajno, neizogibno obsednost s smrtjo. Spominjam se, da sem bil z njo obseden že pri osmih, devetih. Pogosto sem se spraševal, ali imajo ljudje, ki jim je usojeno, da si sami vzamejo življenje, nekakšno naravno vgrajeno občutje. Če bi obstajala čarobna, lepa tabletka, ki bi jo lahko vzel, da bi se umaknil s tega sveta ... bi jo.' Foto: MMC RTV SLO/Ana Jurc
Johnny Marr
Medtem ko usoda v zadnjih letih Morrisseyu ni bila naklonjena, pa je njegov nekdanji kolega Johnny Marr v vrhunski formi: v letošnji festivalski sezoni blesti tako s svojim lastnim materialom kot s klasikami iz repertoarja The Smiths. Foto: EPA

Morrissey je bil na začetku julija zaradi zastrupitve s hrano prisiljen odpovedati 14 napovedanih koncertnih nastopov. Pred dvema tednoma pa mu jo je usoda še enkrat zagodla: preostanek svoje južnoameriške turneje je moral nekdanji pevec legendarnih The Smiths odpovedati zaradi "pomanjkanja finančne podpore". Ob tem je fatalistično napovedal, da se bo glasbi v prihodnje najbrž odpovedal v korist "umetnosti početja ničesar".

"Leto premnogih razočaranj"
V čustveni objavi na spletni strani oboževalcev True To You je "Mozzer" zapisal, da je bilo 2013 "leto premnogih razočaranj". Že marca je namreč 22 koncertov v okviru njegove ameriške turneje odpadlo zaradi cele vrste zdravstvenih težav, med drugim krvavečega čira, težav z grlom in dvojne pljučnice. Zadnjo serijo odpovedi, ki je posledica vsega naštetega, 53-letni pevec doživlja kot "mukotrpno", svojim oboževalcem pa se - spet - opravičuje: "Obveščajo me, da je načrtovana turneja po Južni Ameriki črtana, torej evtanazirana - in to zaradi, kot mi radi govorijo, pomanjkanja sredstev. Precej lahko je prodajati vstopnice, ampak očitno skoraj nemogoče prevažati bend od točke F do točke G."

Morrissey je nezgodo opisal kot "eno izmed številnih kapelj čez rob", ki bi ga lahko, kot je namignil, prisilile k umiku od koncertiranja. "Prihodnosti kar naenkrat ni, moja opravičila pa so zdaj že tako pogosta, da so rahlo trapasta," piše. "S sesutjem južnoameriške turneje se zavesa spušča z orjaškim treskom, največje težave pa ostajajo prav tako nerešljive kot v letu 2009."

"Očitni zaključek me gleda iz zrcala, medtem ko gre vse v razsulo. Odpovedi in bolezen so iz vseh nas posrkale voljo do življenja, edina smiselna rešitev se zdi umetnost početja ničesar."

Preveliko tveganje za zavarovalnice
Morrissey je že marca v intervjuju za neko mehiško radijsko postajo pojasnil, da "so ameriški koncerti odpadli iz zdravstvenih razlogov: "Ker sem potreboval toliko zdravniške oskrbe, da smo porabili vse zavarovanje." Težavam z grlom sta se kmalu pridružila še okvara na grlu, ki v redkih primerih lahko pripelje do raka, in pljučnica. "V naslednjih tednih so me poskušali sestaviti nazaj skupaj, ampak se ni čisto obneslo, ker sem bil skoraj pet tednov na infuzijah. Vsakič, ko je že kazalo, da sem si opomogel, se mi je spet poslabšalo."

"Mozzer" je razkril še, da mu je bilo celo priporočeno, naj se odpove nastopanju v živo, da pa se je bil sam odločen vrniti, ker "je to vsajeno vame in vem, da je najboljše v življenju, ko si na turneji, nastopaš in poješ".

Če je labodji spev, je veličasten
Ob tem je toliko bolj zanimivo, da tisti prvi recenzenti, ki so film Morrissey 25: Live, ki je bil posnet 2. marca, na koncertu v Hollywoodu, že videli, ne poročajo o nobenih znamenjih pevčeve slabotnosti: nasprotno, na odru mu tako glas kot odrska prezenca služita prav tako dobro kot vedno, pa tudi njegov spremljevalni bend se zdi v odlični formi.

A znaki fatalizma vseeno obstajajo: "Rad si predstavljam, da bom v prihodnosti, kamor koli me zanese, na zaprtem oddelku psihiatrije ali kjer koli pač bom, še vedno lahko držal glavo pokonci. Vedite prosim, da vas imam rad ..." melodramatično izjavi med prvimi takti pesmi Please, Please, Please.

Odpovedi in bolezen so iz vseh nas posrkale voljo do življenja, edina smiselna rešitev se zdi umetnost početja ničesar.

Morrissey