Foto:
Foto:
Johann Sebastian Bach
Johann Sebastian Bach je svoja dela večkrat spreminjal, zato se je raziskovanje njegovega dela še bolj zavleklo. Foto: EPA

Na Bachovem festivalu (Bachfest) v Leipzigu danes predstavljajo epohalno delo, v več kot 100 zvezkih zbrane Bachove notne in druge zapise in kritične komentarje le-teh. Delo Neue Bach-Ausgabe (Nova izdaja Bacha) je začelo nastajati že davnega leta 1951. Muzikologi in zgodovinarji - gre predvsem za sodelavce Bachovega inštituta v Göttingenu in Bachovega arhiva v Leipzigu - so tedaj menili, da bi 20 let zadostovalo za dokončanje raziskovanja Bachovega dela in življenja.

Obravnavanje tudi del dvomljivega izvora
Izkazalo se je drugače. Delo se je zavleklo predvsem zaradi neverjetno obsežnega Bachovega opusa in zato, ker je Bach svoje skladbe večkrat spreminjal. Tudi zato so sodelavci projekta v izdajo vključili nekatere skladbe, za katere ni povsem jasno, ali sploh so Bachovo delo. V knjige so tako vključeni tudi sestavi, za katere muzikologi domnevajo, da so vmesna stopnja v nastajanju katerega od Bachovih del ali pa da so nastali kot "derivat" del, ki so nedvomno Bachova. Obenem pa seveda obstaja tudi možnost, da jih je napisal povsem drug avtor, ki pa se je močno zgledoval po Bachu.

Kritični komentarji, razburljivi kot triler
Zaradi ne vedno jasno izpričanega avtorstva nekaterih notnih zapisov in zaradi postopnega nastajanja končne različice posameznih del je kritičnim komentarjem namenjeno ogromno strani. Nekateri komentarji so menda prav razburljivo branje, saj je ravno Bach eden izmed skladateljev, o čigar delu se muzikologi najraje prepirajo. Tako je na primer v tistem delu izdaje Neue Bach-Ausgabe, ki obravnava Bachova klavirska dela, vsebovanih kar 450 strani kritičnih komentarjev. Njihovo branje je zanimivo tudi zato, ker jih niso pisali le muzikologi; Založba Bärenreiter Kassel je možnost za zapis svojega mnenja o Bachu ponudila tudi številnim glasbenikom. Njihova mnenja pa se pogosto razlikujejo od mnenja teoretikov.

Temeljito obravnavo Johanna Sebastiana Bacha si bodo lahko privoščili le redki. Zaradi neverjetne količine v raziskave vloženega dela in zaradi prestižne izdaje na najfinejšem papirju je cena dela Neue Bach-Ausgabe kar 14.000 evrov. Poznavalci pravijo, da je zbirka več kot 100 zvezkov vredna tega denarja. Delo namreč prinaša pravi revolucionarni preboj v muzikologiji in naj bi postalo vzor za prihodnje muzikološke raziskave.