Glasba
()
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.7 od 12 glasov Ocenite to novico!
John Cage
John Cage (5. september 1912-12. avgust 1992). Foto: AP
       Vse do 50. leta starosti z glasbo nisem zaslužil zadosti za preživetje. Prekinjal sem svoje muziciranje, da sem lahko opravljal čudaška dela, da se imel za hrano itd.       
 John Cage v enem svojih pisem
Izbrana pisma Johna Cagea
Izbrana pisma Johna Cagea je za skoraj 700-stransko knjižno izdajo zbrala Laura Kuhn, izšla pa so pri založbi Wesleyan University Press. Foto: Wesleyan University Press

John Cage: "Vse do 50. leta starosti z glasbo nisem zaslužil zadosti za preživetje"

Izšla so Izbrana pisma Johna Cagea
5. september 2016 ob 22:13
Middletown - MMC RTV SLO

"Ne morem razumeti, zakaj nove ideje plašijo ljudi. Mene plašijo stare," je misel Johna Cagea, enega ključnih likov sodobne avantgardne glasbe in tudi enega najvplivnejših skladateljev 20. stoletja.

Poleti je izšla knjiga The Selected Letters of John Cage (Izbrana pisma Johna Cagea), ki prinaša izbor več kot petstotih pisem umetnika, ki bi 5. septembra praznoval 104. rojstni dan. Njegovo najbolj znano delo je pravzaprav antikompozicija, ki je nastala leta 1952, in nosi naslov 4'33'' ter ima tri stavke - ne da bi kdor koli odigral kakšno noto.

Več kot šest desetletij, ujetih v pismih
V Los Angelesu rojeni skladatelj in glasbeni teoretik je bil dejaven tudi kot filozof, pesnik ter vizualni umetnik, objavljena pisma pa prinašajo izčrpen vpogled v njegovo osebno korespondenco. Ta se začne v letu 1930, ko mu je bilo le 17 let in je opustil šolanje ter se raje podal na popotovanje po Evropi in Alžiriji, ter se konča v letu 1992, malo pred njegovo smrtjo.

"Poslanice" iz 30. let prejšnjega stoletja prinašajo dolga poročila s teh mladostniških popotovanj, sledijo leta njegove ljubezenske zveze s priznanim plesalcem in koreografom Merceom Cunninghamom, pisma pa prinašajo tudi nov vpogled v leta njegove vse večje slave kot enega največjih umetnikov newyorške avantgardne scene.

Mnogotere fasete Johna Cagea
Med naslovniki izbranih pisem so na primer tudi znana imena, kot so filmar Peter Yates in glasbenika David Tudor in Pierre Boulez, ki je umrl na začetku letošnjega leta. Objavljena pisma prinašajo svojevrsten vpogled v Cageevo dojemanje akterjev in dogajanja v času, ko so se dogajale številne prelomne spremembe na različnih umetniških področjih, ob čemer se njihov avtor pogosto poglablja tudi v skrivnosti in vprašanja narave umetnosti same.

Izbrana pisma pa Johna Cagea hkrati razkrivajo v vsej njegovi edinstvenosti, pronicljivosti, humornosti in domiselnosti - ter tudi občasni brezsramni prezirljivosti.

P. G.
Prijavi napako
Komentarji
Ta novica trenutno še nima komentarjev.
Kazalo